Translate

вторник, 5 май 2015 г.

Наличните ваксини в страната ще стигнат до края на юни



Фирмите, производители на ваксини, твърдят, че преди месец и половина са изпратили писмо до здравните институции, че ще има проблем с доставката на 5-валентите ваксини, но отговор
от тях не били получили, предаде БНР. Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов контрира, че те са търсили контакт с тях, но без резултат.
Двете фармацевтични фирми, които досега са осигурявали количествата за Националния имунизационен календар, не са се включили в процедурата, оправдавайки се с новите европейски изисквания към производството на ваксини, които нямало да им позволят да изпълнят ангажиментите си. Според д-р Москов обаче това е поредният случай, в който индустрията се опитва да извива ръцете на държавата.
„Отново сме поставени пред възможността някой си да изнудва държавата заради негови си правила. Пета поредна администрация е изправена пред такава ситуация. Но аз няма да търпя да бъда изнудван. Как става така, че технологичните затруднения не се отразяват на доставките в Германия, Франция или Англия, а страдат само българчета, македончета и румънчета? Интересува ме дали има фармацевтична индустрия, която подхожда към всичките си пациенти по равно, или България е дискриминирана като територия”, категоричен бе здравният министър д-р Петър Москов. Засега наличните количества от 4, 5 и 6-валентни ваксини ще стигнат само за първична имунизация на бебета. Общо около 45-55 хиляди са наличните дози в България. Те са срещу дифтерия, коклюш, тетанус, полиомиелит, хепатит В и хемофилус инфлуенце тип В. Годишното потребление е около 250 000 дози.
Личните лекари и педиатрите са предупредени да спрат реимунизациите, тъй като количествата ваксини, с които разполага Министерство на здравеопазването, ще стигнат за следващите два месеца. Предстои обявяването на нова обществена поръчка. Ако отново няма кандидати, както преди месец, ще се мине към пряко договаряне.
Има световен недостиг на ваксини и това е причината и за проблемите в България, коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Той обясни, че България, като страна с малък пазар, не представлява интерес за фирмите-производителки

Няма коментари:

Публикуване на коментар