Translate

събота, 16 май 2015 г.

Здравният министър Петър Москов: С премиера Бойко Борисов си имаме взаимна степен на доверие и не се подвеждаме взаимно, за действията, които вършим



Каза той по повод на електронната платформа, която предстои да бъде въведена за закупуване на лекарства от лечебните заведения.
„Практиката показва, че навсякъде в Европа, където това е въведено, разходите за медикаменти спадат с близо 20%”, заяви здравният министър.
У нас разходите за лекарства на публичния фонд растат експоненциално всяка година - с 10%, 13%, 15% и повече. Средното нарастване на тези разходи в Европа е в рамките само на 3 до 5%. При нас има покачване на разходите за медикаменти, което не може да се обясни от нуждата на българските граждани от лекарства. Не деля фармацевтичната индустрия на добра и лоша, нито на иновативна и генерична. Двойното изстъргване цената на генеричните медикаменти, веднъж през реферирането с най-ниската цена в другите държави и втори път през вътрешната конкуренция, наистина е причина част от генеричните медикаменти да изчезват от българския пазар. Затова предлагаме при няколко генерици за една позиция те да не се реферират по най-ниската цена в цяла Европа, а по средната от трите най-ниски. Това ще даде икономическа стабилност на фирмите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар