Translate

вторник, 12 май 2015 г.

Акушерките искат да имат право да работят самостоятелно



да полагат акушерски грижи по време на бременността на жената и един месец след нейното раждането. Акушерките искат също така самостоятелен медицински стандарт за дейността им,
тъй като в момента тя е само загатната в общия медицински стандарт по акушерство и гинекология, както и да могат да сключват индивидуални договори с НЗОК т.е. да работят самостоятелно. Тези искания оповести Емилия Казилова, председател на Алианса на акушерките в България, във връзка с отбелязване на Международния ден на акушерките -5 май.
„В България няма медицински стандарт по акушерство. Това противоречи на международната практика в тази сфера и води до пълно неглижиране на акушерските грижи. Нормативната ни уредба не позволява на акушерките да оказват медицинска помощ на родилки извън болнични заведения без надзор на лекар. С това на практика е отнета възможността на акушерката да упражнява реално традиционната си дейност - да подпомага родилката по време на естествения процес на раждане, когато липсват показания за необходимост от медицинска интервенция”, коментира тя.
За целта обаче са необходими законодателни промени, тъй като в момента акушерките нямат право самостоятелно да полагат грижи за бременни и родилки. От алианса са убедени, че с исканите от тях законодателни промени значително ще се подобри майчиното и детското здравеопазване, тъй като в момента страната ни е на предпоследно място в ЕС по грижи за майките и бебетата им. Според Казълова е немислимо да се пишат реформи в сферата на майчиното и детското здраве без участието на акушерките, както се случва в момента.
От алианса няколкократно са представяни предложения в МЗ, през последните 3 години, но отговор до момента така и няма.
Статистиката сочи, че всяка година близо 500 акушерки завършват бакалавърска степен, но в същото време между 400 и 500 си вадят удостоверение, с което могат да кандидатстват за работа в страните от ЕС. В момента 10% от всички акушерки в страната са пенсионерки, а 20% са в пенсионна възраст. Около 90% от всички работещи акушерки имат поне по още един трудов или граждански договор. В момента у нас работят около 3700-3800 акушерки, макар че са необходими около 5000. Средната акушерска заплата в България е около 600 лв., докато във Великобритания тя е 1600 британски паунда. Освен по-високото заплащане, акушерките в чужбина получават и по-добро кариерно развитие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар