Translate

събота, 16 май 2015 г.

Д-р Ваньо Шарков, зам. здравен министър: Всяка година с 20% ще се обновява автомобилният парк на Центровете и филиалите за спешна помощ



и след пет години трябва да бъдат обновени всички линейки в страната. Това съобщи
д-р Шарков по БНР. Той посочи, че промените в спешната помощ ще се извършат с
евросредства и с пари от бюджета на МЗ. Поетапно ще се сменя и медицинското оборудване както в линейките, така и в спешните центрове. Освен това ще се работи по въвеждането на телемедицината в цялата страна. „В момента има телемедицина, всъщност обществена поръчка и закупуване на необходимата апаратура е проведена в 14 от центровете. Тоест в 50 процента от тях имаме вече начални стъпки във внедряването на телемедицината", коментира д-р Шарков.
Междувременно здравният министър д-р Петър Москов оповести, че промените в Центровете за Спешна помощ ще протекат на три нива. За 4 години ще бъдат купени още 600 линейки, като за 400 от тях средствата са от Европейския съюз и 200 - с пари от бюджета. Вече са налични 56 нови реаномобила и 14 центъра, оборудвани с телемедицина. Второто ниво е оборудване на филиалите на спешна помощ със стационари до 10 легла за наблюдение и лечение до 24 часа и преценка за по-нататъшно лекуване на пациентите. Третото ниво е реконструкция на спешните приемни на болниците и апаратурното им и кадрово обезпечаване. Целта е в края на мандата 7 млн. българи в рамките само на 30 минути да могат да имат достъп до спешна медицинска помощ, обясни още той и уточни, че за целта ще бъдат осигурени и два хеликоптера. Здравният министър информира още, че по линия на трансатлантическото сътрудничество с Румъния очакваме още по-голямо финансиране от ЕС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар