Translate

сряда, 29 април 2015 г.

Международно проучване сред онколозите: Използването на персонализирани терапии при лечение на рака на белия дроб е недостатъчно



Ново международно проучване инициирано от Boehringer Ingelheim и Международната организация за изучаване рака на белия дроб бе представено на Европейската конференция за
рака на белия дроб в Женева. Изследването е проведено, в периода м. декември 2014 – м. януари 2015 година, сред 562-ма онколози от 10 държави (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Корея, Испания, Тайван, Великобритания и САЩ). То оценява връзката между честотата на изследване за наличие мутация на рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR) и избора на терапевтичен подход за лечение на пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб.
Данните от него показват:
-при близо един от всеки четирима пациенти с рак на белия дроб, резултатите от изследването за наличие на EGFR мутации не са готови на време т.е. значителен брой от пациентите не получават персонализирано лечение в съответствие с типа рак и вида на мутацията;
-51% от онколозите участвали в проучването заявяват, че решението за избор на определена терапия не е продиктувано от вида на EGFR мутациите;
-поне един от всеки четирима пациенти с напреднала форма на недребноклетъчен рак на белия дроб е подложен на терапия от първа линия преди да са налични резултатите от изследването на EGFR мутациите. Проучването сочи и значителна разлика в получените данни спрямо различните региони(резултатите са от порядъка на 12% в Азия до 30% в Европа).
Основната причина за липсата на изследване при всички пациенти,с изключение на туморната хистология, е била недостатъчна тъканна наличност/ съмнение за достатъчна тъканна наличност, недобро общо състояние на пациентите и твърде дълъг срок за получаване на резултатите от тестовете.
Международните терапевтични ръководства дават препоръка за изследване наличието на EGFR мутация при диагностициране на напреднал стадии на недребноклетъчен белодробен карцином и също така реферират към необходимостта резултатите от теста да направляват решението за лечение, за да бъде осигурена възможността всички пациенти да получат таргетна терапия съгласно техния специфичен тип рак. Това е от изключителна важност, защото пациенти, които са в напреднал стадии на рак на белия дроб с EGFR мутации, могат да се възползват от прицелно лечение, което да подобри качеството на живот и преживяемост без прогресия в сравнение със стандартната химиотерапия.Освен това, последните данни сочат, че наличието на специфична таргетна терапия удължава общата преживяемост на пациентите с най-често срещаните мутации (екзон 19), сравнено с  химиотерапия.
„Средното равнище на изследване на EGFR мутациите е относително високо в света. Но въпреки това ние би трябвало да се стремим да изследваме всеки пациент с недребноклетъчен рак на белия дроб и всеки един да получи подходящата терапия за съответния специфичен вид белодробен рак. Това ново проучване насочва нашето внимание към факта, че все още е необходимо да се положат усилия за определяне важността на резултатите от EGFR тестовете преди започване на лечението и предназначението на тази съществена информация за избор на оптимална терапия“, заяви д-р Джеймс Спайсер от Кингс Колидж, Лондон при GuysHospital.
Д-р Матю Петерс, Председател на Глобалната коалиция срещу рака на белия дроб (Global Lung Cancer Coalition) сподели:
„Това проучване ясно посочва, че съществуват тенденции за оценка на първоначалното лечение на белодробен рак, които не винаги включват тестване на EGFR. Пациентите трябва да очакват, че онколозите и патолозите работят съвместно, за бързо установяване на фактите около диагностицирането на белодробния рак, така че да бъде приложена най-подходящата терапия за оптимални резултати“.
Д-р Матю Петерс, Председател на Глобалната коалиция срещу рака на белия дроб (Global Lung Cancer Coalition) бе категоричен: „Това проучване ясно посочва, че съществуват тенденции за оценка на първоначалното лечение на белодробен рак, които не винаги включват тестване на EGFR. Пациентите трябва да очакват, че онколозите и патолозите работят съвместно, за бързо установяване на фактите около диагностицирането на белодробния рак, така че да бъде приложена най-подходящата терапия за оптимални резултати“.
Проф. ГердЩеле, Вицепрезидент на медицинска терапевтична област „Онкология“ в Boehringer Ingelheim коментира: „Ангажиментът на Boehringer Ingelheim към проучването на рака на белия дроб не се заключава единствено и само с провеждане на клинични изпитвания. Това глобално проучване е част от нашите непрестанни усилия да разберем по-добре какво реално се случва в клиничната практика, така че да можем да използваме тези данни, за да удовлетворяваме по-добре нуждите на нашите пациенти, страдащи от рак на белия дроб и подкрепяме тези, които се грижат за тях.“
---
Недребноклетъчният белодробен карцином е най-често срещаната форма на рак на белия дроб Специфичните промени в тумора, познати като мутация на рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR мутации) се срещат при 10-15% от европейците и при 40% от пациентите от Източна Азия, страдащи от недребноклетъчен белодробен рак.

Няма коментари:

Публикуване на коментар