Translate

сряда, 29 април 2015 г.

Онлайн регистър ще намали времето за одобрение на инвитро процедурите


които се финансират от държавата и да позволи на повече двойки да се възползват от възможността да имат бебе. Това предлага проф. Хайнц Щромер, един от най-изтъкнатите ин витро специалисти в Европа и основател на Виена Ин Витро център в София.
Според него може да се използва опитът на Австрия, където от 15 години за ин витро процедура се кандидатства по електронен път и одобрението отнема 20 секунди. Онлайн регистърът осигурява лесен и бърз достъп до данните на всяка ин витро клиника с договор с Австрийския фонд за асистирана репродукция. Информация за лечението на всяка двойка с репродуктивни проблеми се въвежда в реално време, а това позволява постоянен мониторинг.
Електронният регистър дава възможност за точна статистика на извършените процедури, които са платени от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), по-голяма отчетност на дейността на клиниките, а от там и на постоянен контрол на разходваните средства. Освен това ще помогнем на доста жени, които сега се налага да чакат с месеци, за да разберат дали ще бъдат одобрени за ин-витро или не. Във Виена Ин Витро център имаме пациентки, които финансират авансово процедурата докато чакат одобрение от фонда, защото понякога няколко месеца забавяне са фатални“, каза още проф. Щромер.
Според него е необходимо ЦАР да изисква и прозрачното докладване накрайния резултат от репродуктивното лечение, а не само наличието или липсата на клинична бременност. Клиничната бременност не винаги води до раждане и затова тя не може да бъде мерило за крайния успех на лечението. Именно раждането на здраво бебе е истинската цел и успех на лечението като честотата на ражданията спрямо броя на извършените ин витро процедури за даден период – т. нар. „Take Home Baby Rate‘‘ (THBR) – е най-честният критерий за успеваемост на една клиника.Пациентката, която е потърсила услугите на ин витро клиника,все пак не иска просто да забременее, а да има дете.
„В Австрия действа закон, според който двойката трябва да попълни до два месеца след раждането формуляр, за да даде обратна връзка за роденото бебе или да удостовери, ако има настъпил аборт, иначе реимбурсираната сума се връща. Така данните за броя на ражданията чрез ин витро процедури са публични. Това може да се въведе като изискване и в България. По този начин ще се знае кой център каква успеваемост постига и колко са реално родените бебета с помощ от държавата. Институциите пък ще могат да правят точни анализи за лечението чрез методите на асистираната репродукция и да контролират как се изразходват държавните средства. Виена Ин Витро Център работи в България от близо три години, две от които вече е с договор към ЦАР и всяка година ние публикуваме на сайта си своите резултати за осъществени раждания. Това ни дава основание да смятаме, че всяка една от репродуктивните клиники в България може да го прави“, каза още проф. Щромер.
За трета поредна година Виена Ин Витро център постигна изключително висока успеваемост на живородените бебета. 44% от двойките, на които е направена ин витро процедура в центъра през 2013 г., са се сдобили с дете. Постигнатите резултати на клиниката по критерий живородени бебета след извършени ин витро процедури е значително по-висок и от средните стойности в Европа от 26-30%. През 2014 г. Виена Ин Витро център постигна и 54% клинични бременности на ембрио трансфер като отбеляза покачване на успеваемостта спрямо 2013 г. с 6%. Това показва, че при наличие на нужните знания, подход и оборудване, близо половината пациенти могат да сбъднат своята мечта за дете от първия опит. Фактът, че центърът работи с ЦАР позволява на пациентите му достъп до австрийско обслужване в София на практика безплатно, и то с експертизата на проф. Щромер – собственик и ръководител на най-успешните ин витро центрове в Австрия и Румъния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар