Translate

четвъртък, 2 април 2015 г.

До момента 22 болници в страната все още нямат регистрация в системата



От 1 април 2015 г. всички лечебни заведения – изпълнители на болнична медицинска помощ (ЛЗБП), трябва да хоспитализират и дехоспитализират пациентите чрез единната Регистрационна система.
В Държавен вестник, бр. 21 от 20.03.2015 г., е публикувано Постановление № 57 от 16.03.2015 г. на Министерския съвет за приемане на Методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал.2, т.2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). В § 3 на Преходните и заключителни разпоредби на „Методика за заплащане на дейностите в болничната медицинска помощ“, както и в чл.94 от Националния рамков договор (НРД) 2015 за медицински дейности, е записано, че медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в Регистрационната система, няма да бъдат заплащани от НЗОК.
До момента 22 лечебни заведения за болнична медицинска помощ в страната не са показали активност в системата.
При възникнали проблеми на разположение на договорните партньори на НЗОК са обучени експерти от НЗОК и от районните здравноосигурителни каси. При необходимост експертите
ще се консултират и с фирмата разработчик на системата.
Отново напомняме на пациентите, на които предстои да постъпят на лечение в болница, да носят в себе си свой български личен документ (лична карта; временни удостоверения, издадени от МВР, при загуба на лична карта; паспорт; моряшки паспорт; удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС; карта за постоянно пребиваващ в Република България чужденец; разрешение за постоянно пребиваване; БЛД от стар тип – „зелен паспорт“ и др.), който да  представят на регистратурата. Здравноосигурените граждани следва да съхраняват при себе си документа, тъй като и при изписване трябва да го предоставят лично на регистратурата на лечебното заведение, гласи прессъобщението на НЗОК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар