Translate

вторник, 21 април 2015 г.

До 07.07.2015 г в МЦ "Доверие" работи първата в България програма за скрининг за аневризма на коремна аорта



Всеки, който желае да провери дали има аневризма на коремната аорта или повишен риск за усложнения, може да си запише час за преглед в МЦ "Доверие" на тел.: 02/ 40 36 100. Необходимо е само пациентът да вземе от личния си лекар направление №3 за консултация със
специалист кардиолог. От лечебното заведение уточняват, че по време на кампанията няма да спира и платеният свободен прием.
Аневризмите на абдоминалната (коремна) аорта представляват разширения в долната част на аортата - основният кръвоносен съд в човешкото тяло. Те обикновено нарастват бавно и без симптомно. Някои аневризми никога не се разкъсват, докато други нарастват бързо и рискът е голям. Понякога пациентът с аневризма на коремната аорта може да усеща пулсации в корема, болка (дълбока и постоянна) в корема или към кръста, както и болка в ниската част на гърба.

Най-честите причини за появата им са – тютюнопушене и втвърдяване на стените на аортата (или атеросклероза). Аневризмите на коремната аорта засягат от 2% до 8% от мъжете на възраст над 65 години. При жените заболяването е около четири пъти по-рядко срещано.

Препоръчително е да се направи скриниг за аневризма на коремната аорта, ако човек попада в някоя от следните рискови групи:

·        Мъж, който пуши;

·        Мъж над 65-годишна възраст;

·        Мъж, който има роднини със заболяване на аортата;

·        Жена над 65-годишна възраст, която пуши;

·        Жена над 65-годишна възраст, която има роднини със заболяване на аортата.
След провеждане на скрининга пациентите ще научат колко широка е тяхната коремна аорта. В зависимост от това дали размерите ú са нормални или увеличени, и колко голямо е увеличението, лекарят ще определи какво трябва да се направи по-нататък. Възможно е да не са необходими допълнителни мерки или да се определи през какъв интервал да се правят контролни прегледи. Лекарят може да назначи определена терапия или допълнителни изследвания, или дори да се наложи операция на аневризмата на коремната аорта, ако такава се открие и размерите и са много големи. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар