Translate

сряда, 4 март 2015 г.

Българският Tabex® е най-ефикасната фармакотерапия за отказване от тютюнопушене



Това доказа независимо проучване на новозеландски учени, които сравняват Tabex® с никотин-заместителна терапия (CASCAID), а резултатите са публикувани в престижното медицинско издание The New England Journal of Medicine.
Изводите от него са категорични, че българския продукт превъзхожда другите средства за
прекратяване на вредния навик и то при значително по-ниски разходи и за по-кратък период на лечение.
Резултатите от изследването показват, че Tabex® е със сравнимо по-добър ефект спрямо никотин-заместителната терапия. Един месец въздържане от пушене е отчетено при 40% от участниците, получаващи Tabex® и при 31% на никотин-заместваща терапия. При проследяване след два и шест месеца българският продукт продължава да бъде по-ефективен и с по-продължително въздържане, отколкото никотин-заместителната терапия. Участниците, приемали Tabex®, са съобщили над 150% по-малко симптоми на никотинова абстиненция в сравнение с никотин-заместителната терапия.
Проучването “Цитизин срещу никотин за отказване на тютюнопушенето” е първото в света, сравняващо различните видове терапия. То е финансирано от Новозеландския институт за иновации в здравеопазването, а в изследването са взели участие 1310 пушачи от Нова Зеландия. От тях половината са получавали българския лекарствен продукт в продължение на двадесет и пет дни, а другата половина в рамките на осем седмици са приемали никотин-заместителната терапия (никотинови дъвки, никотинови лепенки и никотинови дражета за смучене) - на случаен принцип по отношение на етнос, пол и ниво на пристрастяване и др.
Ръководителят на новозеландския изследователски екип проф. Натали Уокър обобщава: “Българският лекарствен продукт е ефективно средство за отказване от тютюнопушене, което може да се използва като средство на първи избор за лечение на никотиновата зависимост и трайно отказване от тютюнопушене”.
Тютюнопушенето е най-голямата предотвратима причина за смъртност в света. То е причината за преждевременна смърт на почти 700 000 души всяка година в Европейския съюз.
А в световен мащаб води до около 5 милиона случая годишно.
Около 50% от пушачите умират преждевременно (средно 14 години по-рано). Освен това те прекарват повече години от живота си в лошо здраве. Много видове ракови, сърдечносъдови и респираторни заболявания са свързани с тютюнопушенето, което причинява повече проблеми от алкохола, наркотиците, високото кръвно налягане, наднорменото тегло или високия холестерол.. 70% от пушачите желаят да се откажат от цигарите, но едва 2,5% успяват. Нужна е подкрепа под формата на фармакотерапия”, сподели началникът на клиниката по белодробни болести във ВМА доц. д-р Коста Костов, при представяне на проучването у нас. Доц. Костов обясни още, че една от причините Tabex® да действа толкова добре е, че при приема му пушачите спират да изпитват удоволствие от вредния навик и много по-лесно и комфортно превъзмогват „страшните симптоми“ на никотиновата зависимост.
В декемврийския брой на научно списание New Scientist Magazine е публикуван коментар на световно известния учен и експерт по зависимостите проф. Робърт Уест, който казва, че според него Tabex® е най-голямата новина в областта на отказа от тютюнопушене. “Това е евтина за производство таблетка, която може да бъде купена дори от най-бедния пушач и която може да спаси живота на милиони”, допълва Уест.
--------
Тютюнопушенето трябва да се разглежда като динамичен процес, който се характеризира с определен стереотип на развитие и характерни клинични признаци на наркотичен синдром. При протичането на този процес се различават 4 стадия. В началния стадий се пуши за удоволствие и липсва физическа зависимост. Вторият и третият стадий на интоксикация се характеризират с изразена зависимост и абстинентни прояви. В изходния стадий пушачът се отвращава от цигарите, но организмът страда за тях. Именно във втори, трети и четвърти стадий трябва да се прилага заместително лечение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар