Translate

петък, 6 март 2015 г.

Тютюнопушенето - предотвратима причина за болест и смърт



Доц. Коста Костов, началник клиника по белодробни болести във ВМА:

20% от пушачите имат заложен шанс след години да са с дихателна недостатъчност или с рак. САЩ разбра,че губи от пушенето и заложи на мерките за борба с него, тъй като 440 хил. са смъртните случаи годишно, а 157 млрд. долара са икономическите и загуби.
Така напр. в Ню Йорк сега пушачите са два пъти по малко. Те са вече само 16%. У нас близо 4 хил. годишно заболяват (3200 мъже и 800 жени). Страната ни в Европа е на 4-то място с 2437 къса цигари годишна консумация на глава от населението. Около 40-42% от населението ни пуши като превес имат жените, а и младежите.Тютюнопушенето засяга всички органи и системи. То е причина за инсулт, рак на устната кухина, ларинкс, хранопровод, панкреас, пикочен мехур и т.н. То е отговорно за 30% от смъртността при всички онкослучая. С други думи една трета от всички смъртни случая причинени от рак се дължат на белодробния рак. Непушачите, след 30-минутен престой в помещение, където се пуши, имат почти толкова въглероден моноoксид в кръвта, колкото активните пушачи, когато изпушат една цигара. Пасивното пушене носи по-висок риск за хора, имащи някакво заболяване - астма, бронхит, сърдечно-съдови заболявания, бюргерова болест и др.
Бомбата на пушачите у нас ще избухне след 10-15 години. Научно доказано е, че ако 24 часа не се пуши нивото на кислород в кръвта се възстановява и пада нивото на въглероден оксид в кръвта, след 48 ч. се подобрява белодробната функция, след 1 г. рискът от миокарден инфаркт пада с 50%. След 10 години рискът от рак на белия дроб е наполовина по-малък от този на пушач.
Не бива да забравяме, че над 4 хил. токсични продукти има в цигарения дим. Той е особено опасен за децата, тъй като ги превръща автоматично в пасивни пушачи.
По отношение на електронните цигари твърдото ми мнение е, че не са начин, те не са път към отказване. В тях не се знае какъв процент никотин има и въобще какво има в тях, какви елементи. Твърд противник съм, защото не се знае какво се купува.


Няма коментари:

Публикуване на коментар