Translate

понеделник, 16 март 2015 г.

Системата на ТЕЛК се променя коренно, като се разделя медицинската експертиза от социалните придобивки



Здравни експерти от МЗ и специалисти от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) обмислят нова концепция за определянето на степента на увреждане и придобивките за инвалидност, която да замени системата на ТЕЛК.
Предвижда се лицензирани лекари да имат право да дават на пациентите бърза медицинска
експертиза, от която да не зависи евентуалното социално обезщетение. Целта е да бъде разделена чисто медицинската експертиза от социалните придобивки, които вървят с нея, поясни здравният министър д-р Петър Москов.
„Цялата философия на реформата е свързана с това, докторите да дават процента на увреждане, който има пациентът. После социалните служители, заедно с лекарите по трудовата медицина, ще преценяват спрямо спецификата на работното място тези увреждания в каква степен инвалидизират конкретния човек. Тогава ще се преценява и какво следва от това. Всеки гражданин с нужда от такъв тип експертиза трябва да знае, че системата ще работи без спънки, а колкото по-бързо я променим и решим проблемите, толкова по-добре", обобщи той.
Според данните за 2013 година, инвалидите в България, освидетелствани през ТЕЛК, са общо 187 949. Над 68 000 от тях са освидетелствани за увреждане за първи път. Най-голямата възрастова група е между 50 и 65 години, като 40,5% от хората, минали през оценка, са с пожизнена инвалидност.
До промяната на системата тя ще работи както досега. Обмисля се да се отнемат лекарски права за издавани фалшиви болнични или ТЕЛК решения, увери д-р Москов.
През деветмесечието на 2013 г. са издадени 1 541 384 болнични листове, а за същия период на 2014 г. те са с над 80 000 повече или 1 622 037, показват последните данни на НОИ. У нас се изплащат над 907 000 инвалидни пенсии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар