Translate

понеделник, 16 март 2015 г.

Д-р Бойко Миразчийски, Председател на „Българска болнична асоциация":



Новата методика за бюджета на болниците ощетява и пациентите!
Д-р Бойно Миразчийски завършва медицина в Медицинсни Университет -гр. София. От 1993г. работи като специалист по хирургия в Бургас. До 2014г. последователно е заемал длъжностите зам.-директор, прокурист и Изпълнителен директор на най - голямата държавна болница в Югоизточна България - МБАЛ „Бургас"АД. В момента е Управител на МБАЛ „Бургасмед" ЕООД.
- Д-р Миразчийски, преди броени дни се проведе Учредително събрание на новата „Българска болнична асоциация". Какво наложи да бъде създадена тази нова организация при вече съществуващи няколко подобни?
Мотивацията за създаването на нова организация, която да защитава позициите и интересите на всички лечебни заведения произлезе най-вече от. действителността, в която се намираме. А именно - предстоящите реформи в здравеопазването, новата методика за финансиране на лечебните заведения, която ощетява бюджетите и поставя болниците в затруднено положение, като ни връща към бюджетно
то финансиране от преди 25 години и променя изцяло философията на здравно осигурителния модел, от което ще страдат всички болници и най-вече здравно осигурените пациенти. Редица други въпроси, които предстоят да бъдат повдигнати относно решаването на проблемите в нашата здравна система също бяха в основата на това водещи частни и други лечебни заведения да се обединим в нова организация.
- Вие сте Председател на Управителния съвет на новата Асоциация. За какво ще настоявате пред институциите и как ще защитите интереса на частните здравни заведения?
Смятам, че държавата не трябва да дели лечебните
заведения на частни, държавни и общински, защото би трябвало всички да сме равнопоставени пред законите и разпоредбите. В крайна сметка всички ние работим и за обща цел - хората да са по-здрави, като получават най-качествените медицински грижи. Докато всички болници са призвани да извършват социална дейност, частните обаче държат и най-важното - инвестират в качеството на услугите, които предлагат на пациентите си. Новосформираната „Българска болнична асоциация" ще заема активна позиция по всички важни проекти на нормативни актове, които планира държавата, ще настоява наши представители да участват в екипите по подготовката им и ще запознава институциите с наистина реалните проблеми, които стоят пред нас в ежедневната ни работа. Разбира се, новата Асоциация ще работи за това тази комуникация между болници и институции да бъде под формата на двустранен диалог, в който всеки зачита мнението на другия. Ще се борим за решения, които са най-добрите не само за болниците, но и за негово величество Пациента, който за съжаление се забравя, а
е най-важният в системата. Така, че основна цел на Асоциацията ще бъде легитимирането на исканията на нейните членове, излагането пред обществото на реалните проблеми на болниците и обсъждането на решението им освен под формата на диалог с властта, но и подлагането им на сериозен публичен и медиен дебат, какъвто например публичен дебат не се проведе във връзка с въвеждането на наложената вече от НЗОК и приета от Министерския съвет нова методика за заплащане в системата на здравеопазването.
- Новите реформи в системата на здравеопазването и в частност именно спорната Методика за заплащане на дейността на лечебните заведения в България влиза в сила този месец. До какво предвиждате да доведе тя, и кой ще „ощети" повече-държавните или частни болници?
Както вече казах, не трябва да се делим на частни, държавни или общински лечебни заведения. Но в случая, с влизането в сила на новата Методика за заплащане на дейността на болниците, тя ощетява всички лечебни заведения и най-вече пациентите. Новата методика „казва" лекувате ли повече от предвидения план пациенти, винаги ще е за Ваша сметка. Дори и най-добрият мениджър няма как да предвиди „колко" ще лекува, а и в един момент, защо системата ни принуждава да дискрими-нираме по различни критерии пациентите?
- Искате да кажете, че новата Методика ще доведе до ограничаването на достъпа на пациентите до по-качествено лечение?
Точно така. Достъпът на пациента, който търси най -качествената услуга от най-добрия специалист и лечебно заведение, ще бъде затруднен, а в даден момент и ограничен, което реално може да се нарече дискриминационна политика, едни ще попаднат в лимита, а други ще останат извън лимита. Мога да бъда контриран с въпроса относно т.нар. „Листи на чакащите пациенти", но за тях все още няма ясен критерий, а както знаем от своя страна българина иска да бъде обслужен „веднага и на момента".Затрудненото финансиране на болниците били те частни или държавни, неминуемо ще доведе до занижаване на качеството на предлаганите медицински услуги, което е в ущърб на цялото ни общество и увеличаване на задълженията и опасност от фалити на болници.

В. „Труд”

Няма коментари:

Публикуване на коментар