Translate

вторник, 10 март 2015 г.

Сдруженията за борба с хепатита „Хепасист“ и „ХепАктив“ организираха информационна инициатива за хепатит С в Народното събрание



Огромна жълта буква С, символизираща борбата с хепатит С, беше поставена в сградата на НС, ден след проведената под патронажа на Комисията по здравеопазването кръгла маса на тема „Хепатитът: тиха епидемия или решим проблем?“, в присъствието на председателя г-жа Цецка Цачева, министри и депутати. Акцията е част от инициативата „Стани Съпричастен“, която стартира през януари 2015 г., и е част от националната информационна кампания „Хепи ли Си?”. Целта на акцията е да се привлече вниманието на
политиците към сериозността на проблема с превенцията на разпространениетона хепатит С, тъй като равнището на изследване на заболяването в България е много ниско. По последни данни едва 10% от хората са се изследвали за хепатит С през изминалата година, а 64% никога не са го правили.
Първи в инициативата се включиха д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисията по здравеопазването, бившият здравен министър Десислава Атанасова и зам.-председателят на Народното събрание г-н Димитър Главчев, които бяха последвани от премиера, г-н Бойко Борисов, министрите Лиляна Павлова и Божидар Лукарски, Цветан Цветанов, лидерът на БСП Михаил Миков и др. депутати.
До 11 март политиците ще имат възможност да се подпишат върху буквата и по този начин да изразят съпричастност към страдащите от хепатит С.



Няма коментари:

Публикуване на коментар