Translate

понеделник, 30 март 2015 г.

Българският лекарски съюз не е договарял намаляване на цени на клинични пътеки



каза д-р Цветан Райчинов, председателят на БЛС, след среща им с Надзорния съвет на НЗОК. Постигната е договореност да се направи още един подробен съвместен анализ за първото
тримесечие. Преразходът на болниците за първите три месеца на годината е в размер на 7 % болнична дейност и 25 % за лекарства.
По думите му тези 7% са малко спрямо предходната година, когато това число е било около 27% т.е. болниците са се съобразили с регулацията и са започнали да влизат в ограниченията, които методиката въвежда за тази година.
„7% дефицит не е нещо, което да не може да бъде решено, дори и в рамките на личния резерв на Касата. Засега сериозен проблем и заплаха за дейността няма”, подчерта той.
Стана ясно обаче, че всички лечебни заведения, които за първото тримесечие са показали драстични отклонения, ще бъдат проверявани преди да бъде заплатена дейността им.
Има сигнали за много висок прием в някои болници в страната, като например, в градовете София, Пловдив, Лом, заради притеснения от листи на чакащи, съобщи д-р Райчинов.
Той увери, че няма опасност от фалит на болници и протести заради новата методика за разплащане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар