Translate

петък, 6 март 2015 г.

Коремни хирурзи и уролози извършиха рядка, изключително сложна операция на бременна жена с огромен тумор на десния бъбрек в СБАЛО



22 годишно момиче, бременно в 6-ти месец, беше оперирано успешно от комбиниран екип на Клиника по Коремна Хиругия и Клиника по Урология, ръководен от проф. Валентин Димитров и проф. Красимир Нейков в Националната Онкологична Болница. Отстранен е тумор от десния бъбрек с изключително големи размери - около 30/30см. Той е заемал цялата дясна половина на коремната кухина, избутвал и притискал матката с плода в нея, с метастази в регионалните лимфни възли. Ако не е бил отстранен туморът би засегнал необратимо жизненоважни органи и би поставил пред сериозен риск живота на бременната жена.
Операцията е била изключително рискована, тъй като е имало тромб (съсирек) в долната куха вена (най-голямата вена преминаваща през корема), което е наложило частично изрязване на стената на  вената и отстраняването на тромба.
Бременността е запазена, като наблюдението на плода в следоперативния период не е показало патологични промени. Следоперативният период е протекъл без усложнения и пациентката е изписана в добро общо състояние, с всички шансове да роди здраво бебе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар