сряда, 4 март 2015 г.

Лекарите в Отделението по съдова хирургия на МБАЛ – Бургас спасиха пациенти от ампутация, като използват иновативен методМетодът се прилага при болни с критична исхемия и цели да предизвика развитие на нови кръвоносни съдове, когато старите не могат да бъдат възстановени оперативно. Методът е
създаден през 2012 година, като в страната се прилага в столицата и в Бургас. Досега в Бургаската болница на него успешно са се подложили 60-годишен мъж от града, както и 33-годишна жена от Плевен.
За да се проследи ефектът, лекарите в отделението правят СТ рангиография на пациента преди началото и след края на лечението.
„При пациенти с критична исхемия или запушване на съдовете, нашата борба е да запазим крайника, затова опитваме всичко. При някои за съжаление оперативното лечение е безсилно и се стига до ампутация на крака. Затова развиваме и метода Pall Celeris. При него от пациента се взима малко количество кръв, около 120 мл., която се филтрира през специална система, за да се отделят клетки на растежа - мононуклеарни клетки. След това полученият концентрат се инжектира в засегнатата зона на подбедрицата. Мононуклеарни клетки притежават свойството при свързана с вещества, като цитокинини и други, които се намират в мускулните зони, да създават възможност за развитие на нови кръвоносни съдове или така наречената неоангиогенеза”, обясни
д-р Матков.
Понеже методът е нов, той все още не се поема от Здравната каса, а решението дали пациентът да се подложи на него е изцяло лично. В момента своя курс на лечение приключва и трети пациент, като лекарите се надяват на добър резултат и при него.

focus-news.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар