Translate

понеделник, 23 март 2015 г.

Шесто управление в здравното ведомство



Администрацията идва, администрацията си отива. Това, което Мая Манолова от БСП нарече "преяждане с власт по време на Великденски пости", всъщност се случва у нас винаги когато на политическата сцена излезе нова и "гладна" за постове партия. В случая Манолова обвини директно здравния министър д-р Петър Москов , че моделът му на управление предполага уволнения на всички нива, докато ведомството му не се превърне във версия на "Демократи за партийно здравеопазване".
Доколко чистките са наистина политически или става дума за добри намерения, тепърва предстои да се разбере. Но е факт, че откакто Москов води здравния парад, четирима директори на големи болници се разделиха със заеманите длъжности. Вероятно ще ги последват и други, които не спазват директивата на министъра за желязна финансова дисциплина. На втори план се задава масираната рокада в ръководните звена на самото здравно министерство и подчинената му Изпълнителна агенция "Медицински одит". С новите устройствени правилници на двете институции, вече приети от правителството, Москов буквално се готви да ги преобърне с главата надолу. Дали той ще успее да накара чиновниците да работят по-ефективно е друг въпрос, но в ресорното ведомство ще изникнат цели девет нови дирекции. След реформата то по-скоро ще прилича на прословутото Шесто управление на ДС, а борбата явно ще е със здравните диверсии и корупционните прояви в системата. В одитира-щата агенция пък рязко ще бъдат вдигнати критериите за заемане на ръководни постове - там също се правят нови звена.
Дирекция "Медицински дейности" ще подпомага Петър Москов за контрола върху медицинските услуги, включително и спешната помощ, и ще отговаря за образованието на младите лекари. Това звено явно ще бъде ключово в новата структура, тъй като идва поредната реформа в бързата помощ. Неотдавна Едропейската комисия ни отпусна 85 млн. евро за развитие на сектора, за които Москов каза, че ще разпредели "строго", тоест само за нови линейки, оборудване и технологични екстри. Освен това предстои да се пишат новите правила за спешност на повикванията по телефон 112. Наболял е и въпросът със специализациите на завършващите медици, повечето от които за съжаление стягат куфарите си веднага щом вземат дипломата в ръце. Неотдавна бяха публикувани промени в Наредба №1 на министерството, с които статутът и възнаграждението на специализантите бяха значително подобрени. Но шефовете на университетските болници веднага скочиха, че искат сами да определят стипендиите на обучаваните и се разгоря сериозен конфликт между "млади" и стари". В добавка "Медицински дейности" ще отговаря за управлението при кризи и ще наглежда как работят болниците. Както може да се очаква, "Държавен здравен контрол" е "шапката" на регионалните здравни инспекции, централизирано ще ръководи и ще участва в предстоящите масирани проверки в клиниките. Там ще се пишат докладите за здравния ни статус и за годишното изпълнение на Националната здравна стратегия. Дирекцията ще следи за разрешителната и регистрационната дейност, ще прави и поддържа всевъзможни регистри, списъци и бази данни. Инспекторите имат картбланш да изтеглят от пазара с писмено предписание
всяка храна или продукт, ако се съмняват в безопасността им.
Колегите им от "Политика по промоция на здраве и профилактика на болестите" пък имат за цел №1 да лобират за имунопрофилактиката, за да спират отрано масовите зарази. Чиновниците ще следят епидемичната обстановка в страната, ще планират и разпределят доставките на ваксини,а освен това ще са пряко отговорни за спазването на Националния имуниза-ционен календар. Дирекцията "Лекарствена политика" има цифром 24 задължения, включително и централизираните търгове за лекарства, както и финансовите разчети за държавната политика в сектора. Експертите ще следят какви и колко медикаменти поръчват клиниките и ще държат контрола върху вноса, износа и използването на наркотици и опиати.
Ключови за финансовата стабилност в здравната система са дирекциите "Международни дейности, проекти и програми"и "Управление на държавното участие в търговските дружества . Първата е контактното звено между здравното министерство и Евро-комисията в областта на законодателството и средствата по оперативните програми. Там ще се оценяват проекти, кандидатстващи за европейски пари, и ще се следи за изпълнението им. Освен това под контрола на "Международни дейности, проекти и програми" са ключовите национални здравни програми за борба срещу СПИН, туберкулоза и венерически болести. Не по-малко натоварени ще бъдат в ресора, отговарящ за болниците. Те ще организират конкурсите за нови директори, ще инициират промени в капитала на държавните здравни заведения и ще решават дали да ликвидират или преобразуват някое от закъсалите търговски дружества. От този отдел на практика ще зависи дали болниците ще бъдат ремонтирани и преоборудвани. Той ще води подробни регистри за капиталовите разходи и технологичната обезпеченост на лечебниците, спрямо които министърът ще решава на кого да даде пари и кого да отреже. Допълващото към това звено е "Нормативно регулиране и обществени поръчки в здравеопазването". Този юридически отдел ще е с много широки компетентности, включително и ще следи дейностите по провеждането на обществените поръчки. В близкото минало здравното ведомство неведнъж "се е изявявало" като лош организатор на публични търгове, в резултат на което много болници с години чакат Животоспасяваща апаратура за милиони левове, а десетки сгради така и си останаха неремонтирани и рушащи се. В крак с времето е дирекцията "Информационна и комуникационна политика в здравеопазването", на чиито плещи ще легне дълго отлаганото електронно управление на здравната система. Доцент Златица Петрова, която се завърна "на бял кон" на директорския пост в Изпълнителната агенция "Медицински одит", също ще трябва да се справя с нов устройствен правилник. Там новите дирекции са две. "Осигурителни права и права на пациенти" ще следи дали на болните се осигурява основният пакет от медицински дейности, покривани от здравната каса. В "Осигуряване на качество и анализи" пък ще се интересуват дали болните са доволни от качеството на медицинските услуги. По думите на Москов за целта ще бъдат изготвени специални критерии от експертите на "Медицински одит", здравното ведомство и здравната каса. При тяхното покриване от страна на болниците здравната каса ще преценява дали ще сключва или не договор с лечебното заведение по съответната клинична пътека. Предвидено е "планът Москов" за административна здравна реформа да се осъществи, без да падне и косъм от главите на "старите" чиновници в министерството и агенцията. Напротив, ще бъдат открити общо 27 нови щата, които ще се вземат от регионалните здравни инспекции. На документи предлаганият модел изглежда работещ.

В. „Банкер”
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар