Translate

понеделник, 30 март 2015 г.

Премиерът Бойко Борисов: Стратегия има, в парламента консенсус има, желание за законодателна подкрепа има там, където е необходимо

"Здраве да има, то е най-важното. Както се казва: Здраве да е! Другото се оправя – и свлачища, и срутища. С д-р Петър Москов започнахме с обсъждане на необходимите реформи в сектор „Здравеопазване”. За да бъде успешна една реформа, тя трябва да мине през няколко стъпки.
Стратегия има, в парламента консенсус има, желание за законодателна подкрепа има там, където е необходимо. Сега искаме максимална публичност, дискусии, за да преценим дали това е правилната посока и дали има по-добър вариант. За това ни трябва коректив, а корективът сте всички вие от Лекарския съюз до пациентските организации".
С тези думи министър-председателят Бойко Борисов откри първото заседание на обществения форум „Партньорство за здраве” - новият консултативен орган, който ще помага за реформата в здравеопазването. В него ще участват представители на здравни организации и институции, експерти, членове на МЗ и представители на неправителствени и съсловни организации. Целите са да се постигне максимален консенсус при осъществяването на промените, така че да се разберат всички гледни точки, като идеята му е да помогне планираните реформи да се осъществят при максимална подкрепа. Първите три теми, които ще дискутира консултативния орган за здраве са свързани с реформата в болничната помощ, лекарствената политика и качеството на медицинските услуги.
Според министър председателят:”Нищо от това, което се прави да не остава зад кулиси, зад сцена или в интерес или лобизъм дали за производители на лекарства, за което се говори в публичното пространство, дали за тези, които внасят медицинска апаратура… “Партньорство за здраве” ще търси точните детайли по всички важни въпроси – като основен и допълнителен здравен пакет и критерии за формиране на листите на чакащи.”
Борисов обеща хеликоптер за Спешната помощ, "ако приходите в бюджета вървят така добре".
Всеки път, когато се заговори за здравна реформа, всички казват, че има нужда нея, каза
здравният министър д-р Петър Москов. В момента, когато се пристъпи към действие обаче, започват въпроси. Целта на форума е да изчистим лобистките от принципните обществени промени, които трябва да бъдат извършени, подчерта той и изрази надежда, че "Партньорство за здраве" ще бъде добре работеща структура, която се стреми към обществен диалог и прозрачност. По думите му форумът “Партньорство за здраве” ще консултира, ще дава мненията си и ще се противопоставя на очевидно неразумни идеи, които идват от страна на правителството, защото това не е изключено.
Предстои да се вземе решение колко често да се събира консултативния орган.

Няма коментари:

Публикуване на коментар