Translate

вторник, 31 март 2015 г.

Проф. д-р Донка Байкова: Без вода остаряваме бързо



Трудно е да се каже какво е общото количество вода, което консумира българинът, американецът или който и да било друг. У нас има данни единствено за среднодневното
количество минерална вода, получени при национално проучване през 2004 г., и те са шокиращи - едва между 22 и 28 милилитра на човек! Малко повече са изпитите за ден безалкохолни напитки - от 62 до 158 милилитра, каза проф. д-р Донка Байкова, ръководител на Катедра "Превантивна медицина" на Факултета по обществено здраве при Медицински университет - София, по време на откриването на информационна кампания "Н2Обичам". Тя предупреди, че при недостатъчна консумация на вода и течности е налице риск от нарушаване функциите на нервната система, терморегулацията, алкално-киселинното равновесие. Засилват се процесите на стареене.
Няма как да се отчете водата, приемана с чайове, супи, манджички - в това отношение можем да сме доволни от нашия национален модел на хранене, защото в други страни, включително европейски, порционът се състои предимно от сухи храни, каза проф. Байкова. За съжаление в нашите заведения за обществено хранене и в столовете не се предлага свободно вода - обикновено трябва да си я купим и това ни демотивира. Ние имаме чудесна планинска вода, течаща в чешмите ни - поне досега беше така - и нейната консумация също не е измервана.
Колко е все пак нашата потребност от вода? Литър и половина губим с урината, 500 мл с потта и още толкова с издишания въздух, което означава два литра и половина на денонощие. За да има баланс, трябва да си я набавим - общо като течности и като супи, ястия. Съдържанието на вода в сухите ястия е около 800 мл. Имаме и около 300 мл метаболитна вода за денонощие - от метаболитните процеси, протичащи в организма. Така че остава към литър и половина, който трябва да изпием. 
За какво ни е нужна? Преди всичко тя е структурен елемент от нашето тяло. От 50 до 77 процента от масата на човешкото тяло е вода - 75% при децата, 60% при хората в зряла, трудоспособна възраст, и най-малко в третата възраст. Децата и старите хора са най-застрашени от дехидратация, както и работещите при високи температури.
Вътреклетъчната вода е около 40% от тази, която се съдържа в организма, мастната тъкан е най-бедна. Водата е необходима за храносмилането, а също и за транспорта на хранителните вещества. Когато се прави режим за отслабване, трябва да се приема повече вода, защото тя помага разградните продукти на мастната обмяна, които са токсични - ацетони, алдехиди, кетонови тела - да се изведат от тялото. Когато водата не достига, тяхната концентрация в кръвта се повишава, подава се сигнал до мозъка, че организмът ще бъде интоксикиран и той инстинктивно дава нареждане за потискане разграждането на мазнините. Ето защо, за да сме успешни в редукцията на теглото, трябва да пием повече вода, обяснява проф. Байкова.
Сокове, фрешове, енергийни напитки също съдържат вода, но имат и хранителна плътност, калории, докато водата е незаменима. Ако без храна човешкият организъм издържа няколко седмици, без вода - не повече от 9 дни. Жаждата е закъснял симптом на дехидратация. Не бива да стигаме до нея. На бюрото си трябва да държим шише с вода и на всеки час да отпиваме. Подходяща е всякаква вода - и трапезна, и минерална, и изворна, и чешмяна, апелира проф. Байкова. Минералната е високоминерализирана, нискоминерализирана и много нискоминерализирана. Високоминерализираната не е подходяща за ежедневна и дългосрочна употреба, както и за хора, които спазват диетичен режим за сваляне на тегло, но пък е много подходяща за хора, работещи при тежки условия. Изворната е с по-ниска минерализация и има ясен произход, както и по-малко съдържание на натрий. Хората с високо кръвно налягане трябва да четат етикетите на бутилките за съдържание на натрий. За децата също трябва да избираме вода с по-малко натрий - до 20 мг на литър. Водите трябва да се сменят, за да се набави за организма всичко като минерален състав.
Водата е жизнено важна за организма. В нея се ражда животът, тя поддържа биотонуса и младостта, което е мечта на всеки съвременен човак. Неслучайно в Европа вече съществува Институт по хидратация. 

Слава Радославова

В.”Жълт труд”
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар