Translate

сряда, 4 март 2015 г.

От Националното сдружение на общинските болници в България алармираха: Общинските болници ще фалират



Подготвяме възражение срещу новата методика за плащане на лечебните заведения, която влиза в сила от този месец, съобщи председателят на сдружението д-р Неделчо Тотев -
директор на общинската болница в Чирпан, пред БНР. То ще бъде изпратено до Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.
Новата методика на НЗОК предвижда на болниците да се плащат 90% от разходите за медицински дейности от миналата година, а спешните болници да получават 95% от миналогодишните си разходи. Лечебните заведения ще трябва да извършват приоритетно спешните и неотложните операции, а по-леките случаи да бъдат включвани в листи на чакащите. Новата методика ще доведе до това пациентите да ходят от болница в болница, а общинските болници ще фалират, обясни той.
В сферата на общинското здравеопазване става така, че колкото повече работиш, толкова повече затъваш. Ако вие направите справка, вие ще видите, че общинските лечебни заведения държат един константен бюджет, ако това е елегантният начин държавата да се отърве от общинското здравеопазване, нека си каже, защото ние в момента се гърчим в агония и се чудим какво да правим," заяви д-р Тотев.



Няма коментари:

Публикуване на коментар