Translate

петък, 6 март 2015 г.

Стволовите клетки - застраховка за здраве!



Ако 25% от родителите съхраняват стволови клетки от пъпната връв на своите бебета цената на тази процедура ще падне, твърдят специалисти. Най-добрата опция е съхраняване на цялата
кръв от пъпната връв. Клиничните проучвания в света, по отношение на стволовите клетки от пъпна връв, надхвърлят 4500, а за кръв от пъпна връв (умбиликална кръв) за целите на регенеративната медицина са 485.
Корейско проучване при деца с церебрална парализа показва, че тогава резултатите са значително по-добри. При възрастни хора могат да се вземат стволови клетки от периферната кръв. Резултатите при автоложна трансплантация, където се използват собствени стволови клетки или тъкан от пъпна връв са доста по-добри от тези при алогенна (донорна) трансплантация, при която източникът на стволови клетки е различен от пациента дарител (донор).
Toticyte-прост, ефективен метод, чрез който стволовите клетки се правят много по-ефективни. При него се премахват само на червените кръвни телца, докато всички останали клетки остават. Стволовите клетки намират приложение при имунна недостатъчност и болести на имунната система, онкохематологични заболявания, еритремия вера, предлевкемии, миелофиброза и др. Острите левкемии напр. са близо 150 вид благодарение на фенотипа.У нас около 35-40 хил. са новите случаи на онкозаболели годиишно. Трансплантациите със стволови клетки са около 140 ежегодно, от които 20 са при деца. Това ни поставя на едно сравнително добро ниво, но не може да се мерим с Испания, Италия, Гърция. В Германия напр. трансплантациите са 4 хил., а дарителите на стволови клетки са 25 млн. годишно. Стремежът е у нас те да достигнат 250-300 годишно, но за целта са необходими 250 хил. дарители годишно.
Приложението на стволовите клетки при инсултите е проблем на бъдещето. За множествена склероза, болест на Алцхаймер, Паркинсонова болест, мозъчни травми-няма проучвания при хора по отношение на стволовите клетки. Единствено при церебралната детска парализа могат да се ползват, където са на лице подобряване в глюкозния мозъчен метаболизъм, положителна промяна в свободата, обема на движение и др. - т. е. всичко друго е спекулация, заявяват единодушно водещи лекари-специалисти в страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар