Translate

неделя, 15 март 2015 г.

ИПА: Нивото на корупция в Македония е голямо



Близо 60% от населението на Македония смятат, че корупцията е широко разпространена, а 46 на сто биха се възползвали от някаква форма на корупция, ако това се налага, показва
проучване на проекта на ИПА "Подкрепа за ефикасна превенция и борба против корупцията", осъществен от германската федерална административна служба и държавната комисия за предотвратяване на корупцията в Македония, съобщава в. "Утрински вестне". Направеното чрез допитване по телефона проучване е проведено от 3 до 11 декември сред 1080 македонци. Според тях най-корумпираните сфери в съседната ни страна са здравеопазването (57,2%), съдебната система (42,4%), образованието (27,5%) и полицията - 26,5%. В изводите на проучването е констатирано, че резултатите представляват сериозен проблем, доколкото две от четирите най-корумпирани институции са точно тези, които' трябва да се борят срещу корупцията. Близо две трети, или 61,8% от анкетираните, смятат, че в сравнение с други проблеми, с които македонците се сблъскват днес, корупцията е особено голям проблем. Около 27,3% пък са на мнение, че този обществен недъг се движи в допустимите граници.
Според 60% от анкетираните не става дума за корупция, когато за дадена услуга човек отговори с услуга от своя страна или даде подарък. Ако веднъж си замесен в акт на корупция, това лесно се повтаря, е мнението на повече от анкетираните. Според участниците в проучването високото ниво на корупция в страната се дължи на ниските доходи на държавните служители,неефикасните органи за борба с корупцията, дългите и бавни административни процедури.

В. „Вяра”
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар