Translate

сряда, 4 март 2015 г.

Кой изпържи рибката?



Алберт Айнщайн измислил следната логическа задача:
Има пет къщи, всяка с различен цвят. Във всяка къща живее по един човек от различна националност. Всеки от тях предпочита определено питие, пуши определен вид цигари и гледа домашно животно. Никой от петимата не пие същото питие, не пуши същите цигари и не гледа същото животно като другите.
За решаването на задачата Айнщайн дал подробни указания:
1. Англичанинът живее в червената къща.
2. Шведът гледа куче.
3. Датчанинът пие чай.
4. Зелената къща е отляво на бялата.
5. Норвежецът живее в първата къща. 6. Собственикът на зелената къща пие кафе.
7. Човекът, който пуши Pall Mall, гледа птичка.
8. Мъжът в средната къща пие мляко.
9. Собственикът на жълтата къща пуши Dunhill.
10. Пушачът на Marlboro живее до този, който гледа котка.
11. Мъжът, който гледа кон, живее до този, който пуши Dunhill.
12. Пушачът на Winfield пие бира. 3. Норвежецът живее до синята къща.
14. Немецът пуши Rothmans.
15. Пушачът на Marlboro има съсед, който пие вода.
Въпрос: Кой от петимата се грижи за рибката?
Айнщайн твърдял, че до верния отговор може да стигнат само два процента от цялото човечество. Затова ви предлагам една доста полесна задача:
На 24 февруари бившият директор на Военномедицинската академия (ВМА) ген. Стоян Тонев подава оставка като депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната здравна комисия. Това се случва след телевизионно разследване, от което става ясно, че между 2007 и 2014 г. Тонев е оставил частната фирма „Дерма Прим" да действа на територията на Клиниката по дерматология, генерирайки загуби за болницата в размер на 10 млн. лв.
Доколкото скандал от подобен порядък не е прецедент за ГЕРБ (виж „Оставки заради лобизъм"), оттеглянето на Тонев не предизвиква изненада Напротив, то потвърждава, че лидерът на партията има волята да отстрани провинилите се, нищо че по презумпция един министър-председател не би трябвало да се бърка в работата на парламента. Изненада няма дори по линия на разкритите злоупотреби за милиони, тъй като отдавна сме претръпнали, че достъпът до публични ресурси разпалва апетити за лично облагодетелстване. Е, невинаги, разбира се, но често, твърде често...
Въпросът е: Кой изпържи рибката?
Отговорът изглежда очевиден, но не и предвид няколко твърде странни обстоятелства:
1. На 7 юли 2014 г. Военноокрьжната прокуратура-София възлага проверка на Дирекция „Вътрешен одит" на Министерството на отбраната, което е принципал на ВМА. Одитът е готов месец покъсно под формата на доклад от 48 страници.
2. За резултатите се мълчи точно половин година. В това време ген. Тонев, който преди това е зам.-кмет на София по здравеопазването, е избран за депутат от ГЕРБ и оглавява здравната комисия.
3. Одитът през лятото на 2014 г. е по искане на настоящия шеф на ВМА проф. Николай Петров. Но Ангел Найденов бивш министър на отбраната в кабинета „Орешарски", обявява: „фактите от последните дни не са някаква новост, те са известни от май." От думите му се разбира още, че в болницата непрекъснато са правени проверки, които редовно установяват нарушения.
4. Самият ген. Тонев е шеф на ВМА от септември 2002-ра до ноември 2013-а, когатo е пенсиониран и ГЕРБ го издига за зам. столичен кмет. Договорът с частната фирма на завеждащата Клиниката по дерматология проф. Мирослава Кадурина пък е склЬчен през... далечната 2004 г. Оттогава е публична тайна, че двамата са в близки отношения.
5. Д-р Николай Петров, от друга страна, работи във военната болница от 1992-ра, а от 2007-а е неин заместник-началник по диагностично-лечебната дейност. През 2013 г. Петров става здравен министър в служебния кабинет „Марин Райков", назначен от президента Плевнелиев след оставката на Бойко Борисов.
Ако обобщим казаното дотук, излиза, че за нарушенията се знае твърде отдавна. Само че в продължение на над десет години всички си траят. Мълчи си и новият шеф на ВМА, мълчат си и военните министри (поне от 2004 г. насам). Настоящият министър на отбраната Николай Ненчев даже признава, че научил за скандалния одит още при встъпването си в длъжност.
Но да продължим нататък.
6. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се оказва неподготвен за скандала. Първо снема политическото си доверие, после защитава Тонев на страницата си във фейсбук. След като пише, че генералът ще напусне парламента само жо прокуратурата докаже неговата вина, изведнъж се връща на искането си той да се оттегли от всички постове.
7. В ГЕРБ също настава суматоха. Изпълнителното бюро на партията търси варианти как да постъпи, дори спряганата за негова наследничка в здравната комисия Даниела Дариткова се хвърля на амбразурата да обяснява какъв професионалист е Тонев.
8. Междувременно от Военноокрьжната прокуратура 6 София съобщават, че месец по-рано - на 21 януари, е образувано досъдебно производство за безстопанственост на длъжностни лица във военната болница. До момента обаче няма привлечени обвиняеми, което дава възможност поне за временното „спасяване" на генерала.
9. Първоначално самият Тонев изглежда спокоен. Дори обявява, че е сезирал главния прокурор и председателя на Сметната палата с искане за пълна проверка във ВМА. „Категорично ще потърся правата си и ще дам на съд инициаторите на цялата манипулация." И тъкмо когато го защитава Бойко Борисов, озадачаващо хвърля оставка с обяснението: „Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента."
10. Здравният министър д-р Петър Москов дни наред не обелва и дума. Твърдо отказва да коментира скандала, въпреки че в това време си прави пищен пиар в „Шоуто на Слави". Стига се дотам партията на Меглена Кунева - част от Реформаторския блок, да излее с декларация, в която да го призове да заеме позиция.
Скандалът, иначе казано, удря ГЕРБ неочаквано. Мишената обаче не е избрана случайно - във ВМА се проверяват над 50 други договора с частни фирми. Ако генералът не беше специално „поръчан", едва ли щяхме да разберем, че прокуратурата е образувала досъдебно производство за злоупотреби. Тогава?
Три хипотези заслужават внимание:
Хипотеза №1. До 4 март трябва да бъде избран нов управител на Националната здравноосигурителна каса. В средата на февруари крайният срок за подаване на кандидатурите от всяка парламентарна група е обявен от Стоян Тонев в качеството му на шеф на здравната комисия. По ирония датата (23 февруари) съвпада със скандала, а на следващия ден Тонев е принуден да подаде оставка. Дали е станал неудобен за някого, може само да се гадае.
Хипотеза №2. Д-р Петър Москов е най-популярният в кабинета, рейтингът му догонва този на премиера. Интриганти от всякакъв калибър твърдят, че Бойко Борисов започва да се дразни и вече обмисля смяната на здравния министър. Например с ген. Тонев, който беше основен конкурент за поста още при съставянето на правителството. Любопитното тук е, че дъщерята на сегашния шеф на ВМА проф. Николай Петров е началник на кабинета на Москов. В този ред на мисли източници на сайта „Гласове" подхвърлят, че тъкмо Петров подсказва идеята за одитния доклад, т.е. двамата са комбина.
Хипотеза №3. Тя граничи с теория на конспирацията, но не е за изхвърляне. Източници на „ТЕМА" твърдят, че телевизионното разследване е по сигнал на човек от Преидентството, както и че проф. Николай Петров е много близък до държавния глава (той, да повторя, беше здравен министър в първото назначено от Росен Плевнелиев служебно правителство). Заверата, следователно, е на повисоко ниво и цели да злепостави ГЕРБ. Но най-вече да уязви лично Бойко Борисов. Докато държавата се тресеше от скандалите около новия дълг, премиерът трябваше да се обяснява и по линия на високопоставен свой човек. И в крайна сметка да го жертва зрелищно.
Впрочем в стратегията за обесилването на Борисов има здрава логика - догодина предстоят президентски избори. Желаещите да изпържат рибките му тепърва ще се множат, а настоящият държавен глава не би трябвало да бъде изключван от кръга на заподозрените. Още повече че Росен Плевнелиев нещо си повярва, че има шанс за втори мандат, а приятелски кръгове допълнително подклаждат амбициите му...
Това, естествено, не прави казуса „Тонев" по-малко неприятен. Далеч понеприятното е обаче, че за пореден път видяхме как истината изплува единствено когато се забърква кална интрига. В мътната вода на българската политика отдавна не се знае кой кого защо и как ще прецака. Нагазиш ли в нея, бъди готов да те схрускат с парцалите.
А иначе верният отговор на Айнщайновата загадка е следният: за рибката се грижи немецът. До него се стига само по метода на изключването.
Който разбрал - разбрал. Останалите ще пием по една студена вода.

---
Оставки заради лобизъм
Март 2010 г. В Държавен вестник по неясен път се появява отхвърлен от НС текст в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите, който разрешава скритата реклама на дрога. Става дума за т.нар. поправка „Мери Джейн", която е в полза на фирма - производител на водка с листо марихуана върху етикета. Временна анкетна комисия установява, че зад промяната на нормативния текст не стои техническа грешка, а абсолютно неправомерно действие от страна на народни представители.
Главните виновници - депутатите от ГЕРБ Светлин Танчев и Пламен Цеков, са отстранени от председателството на парламентарни комисии след драматично заседание на ПГ с участието на премиера Борисов. По онова време Танчев оглавява комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, а Пламен Цеков е зам.-председател на здравната. Въпреки това през 2013 г. Светлин Танчев отново попада на избираемо място в листата на ГЕРБ за София-област и става депутат за втори път. Междувременно Цеков оглавява НЗОК.
Юли 2010 г. Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е освободен от всички ръководни постове. Той подава оставка като зам.-председател на Народното събрание, председател на здравната комисия в парламента и шеф на софийската организация на партията. „Разговарях с г-н Иванов, че това, което се създаде около него като напрежение, се отразява пряко на партията, че е правилно да си подаде оставката от всички длъжности, които заема. От партията няма да го изключвам, защото няма вредни последствия от това, което се е опитал според него да помогне на приятел", обяснява лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Оттеглянето на Лъчезар Иванов от всички заемани постове е заради оказан натиск срещу излъчването на разследване за охолния живот на негов приятел митничар. Репортер на „Нова телевизия" го обвинява, че директно се е опитал да спре репортажа.
АВгуст 2010 г. Депутатът от ГЕРБ Геновева Алексиева депозира оставката си като зам.-председател на здравната и на социалната комисия. Решението е обявено отново след разговор с лидера на партията. Борисов заявява, че цени високо качествата и професионализма на доц. Алексиева. „Но още по-високо оценявам решението й достойно да излезе от ситуацията, като подаде оставки, за да може спокойно да се изясни на обществото откъде идва кампанията срещу нея." Скандалът гръмва, след като офталмологът проф. Православа Гугучкова разказва, че Алексиева е наложила лечението на амблиопия (мързеливо око) при деца да влезе в една от клиничните пътеки. Навсякъде по света то е извънболнично. Покрай това се разбира, че депутатката има частна клиника по очни болести при децата, която работи с НЗОК, а дъщеря й е шеф на детското отделение в очната клиника на Александровска болница.


Сп. „Тема”

Няма коментари:

Публикуване на коментар