Translate

сряда, 4 март 2015 г.

Д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК: Надявам се министър Петър Москов да се справи и да разреши големият проблем, който е в законодателството



Няма да се кандидатирам за втори мандат. Не мога да работя, когато усещам, че отсреща има недоверие, заяви управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова. По думите й назначението на
директор на НЗОК винаги е политическо. По повод на скандала покрай името на ген. Стоян Тонев и източването на средства от Дерматологичната клиника на ВМА, тя каза, че е наясно какво се случва, но НЗОК не може да направи нищо. "Подавала съм сигнали, но това не променя нищо. Предлагаме различни правни и законови промени, но пак нищо. Това се нарича безхаберие. Не мога да променя нищо. Всеки ден се сблъсквам със стена. Не искам да коментирам дали има политически чадър в тези случаи. България е на това дередже, защото разни хора коментират неща, от които не разбират нищо", категорична бе д-р Тодорова и продължи, че се надява министър Петър Москов да се справи и да разреши големият проблем, който е в законодателството.. Това ще стане, ако му разрешат, каза още тя пред bTV тя.
Според нея системата не е добре регулирана, а пробойните са на много места. "Не мога да кажа, че някой източва или лъже касата. За тези работи си има следствие и прокуратура", поясни управителят на НЗОК.
„НЗОК няма механизъм да си връща парите, а експертите не могат да проверят как болниците харчат парите си. Ние виждаме документацията и изплащаме парите. Нервирам се за много неща, но какво от това? Отдавна говоря за механизъм, който да регулира нещата извън НЗОК . Трябва ежедневно да се следи и проверява къде отиват парите на здравно осигурените. Доверието в тази система спада с всеки ден. Хората не искат да си плащат здравните вноски", коментира тя. "Не може парите за здраве да надхвърлят няколко пъти БВП. Парите за болнична помощ са доста повече от бюджета за 2014 година, но те са по-малко от реално изплатените пари на болниците за миналата година. Бюджетите на болниците няма да се орязват с по 5% месечно", гарантира д-р Тодорова.


www.moreto.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар