Translate

понеделник, 30 март 2015 г.

Български деца аутисти с изложба в Берлин



На 2-ри април в Българския културен институт в Берлин ще бъде открита специална изложба с
рисунки на деца от Дневен център за работа с деца аутисти„Тацитус”. Инициативата и организацията по изпращането на рисунките в Берлин са на дванадесетокласника Йордан Лисиков, който от 2 години помага активно на центъра.
Изложбата ще продължи до 13-ти април 2015 г. и е по повод отбелязването на 2-ри април, Международен ден за информираност за аутизма. Всяка година на тази дата се осветяват в синя светлина знакови сгради по цял свят. Тази година в София ще заблести в синьо сградата на Президентството.
Всички рисунки, изложени в Берлин ще бъдат продадени и събраните средства ще отидат за подпомагане на дейността на център „Тацитус”.
"Тацитус" е сдружение на родители, специалисти и близки на деца с аутизъм.  Сдружението е създадено от Мина Ламбовски – майка на дете с аутизъм, надмогнала личната си болка и протегнала ръка на другите. В началото на 2009 г. тя създава център "Тацитус", за да сподели дългогодишния си опит в борбата с аутизма, опит натрупан в специализирано образование и в търсене на отговори по целия свят.
---
Аутизмът нарушава умението на човек да общува и да се разбира с другите, а в следствие на това се нарушават процесите на обучение и социализация. Това състояние се свързва с повтарящо се поведение, като натрапчиво подреждане на предмети или следване на строга последователност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар