Translate

сряда, 4 март 2015 г.

Здравният министър д-р Петър Москов: Твърдението, че листите на чакащи пациенти ограничават достъпа до лечение, е фалшиво



Според него реформите в здравеопазването няма да ограничат достъпа до лечение, а ще го подобрят, тъй като услугите, които предлага НЗОК, ще се групират в отделни пакети.
„В момента българските пациенти в много случаи имат достъп до идеята за това, че имат достъп. Това, което правим - реалното остойностяване на този пакет - нещата, от които умираме реално, от които децата ни умират, ние ще създадем реален достъп и реално качество на лечение през базовия пакет. Другото е да поддържаме илюзията, че имаме достъп. Ако вие искате да играете тази игра, на мен ми е писнало", каза здравният министър.
По думите му обаче, реформите няма да се състоят, ако няма партньорство между управляващите, гилдиите в здравеопазването, пациентите и бизнеса, което да доведе до консенсусни решения. Д-р Москов добави, че вече е постигнато много по отношение на партньорството. Той отбеляза, че гилдиите са поели ангажимента да спазват Рамковия договор, а индустрията се е съгласила, че трябва да има контрол. Според него пациентските организации обаче трябва да извървят пътя от защитата на определени интереси до реалната защита на правата на пациентите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар