Translate

сряда, 4 март 2015 г.

600 хил. у нас са работещи бедни



Около 600 хил. души работят за 400 лв. или по-малко месечно. Въз основа на тези данни на европейската статистическа служба "Евростат" от КТ "Подкрепа" поканиха на кръгла маса
колегите си от КНСБ, представители на държавата и работодатели. Средното почасово заплащане на труд за цялата икономика в еС е 23,7 евро, а у нас един работник получава едва 3,7 евро за 60 минути труд. Работещите в страните от еврозоната по-висока надница - 28,4 евро на час. Това почасово заплащане обаче не е характерно за работещите в селското стопанство и публичната администрация. През последните няколко години повече от 21% от българите живеят под прага на бедността, подчертаха от КТ "Подкрепа".
Работещите бедни започват да се появяват в България в края на 90-те години, припомни почетният президент на синдиката д-р Константин Тренчев.
В България през последните години са закрити много качествени работни места, а появилите се чуждестранни инвеститори се оказали търсачи на бързи печалби, но не и мислещи за работниците си, подчерта президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов.
Още по-негативна картина на ситуацията в страната описа изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. По думите му "в последните 4 години имаме символичен ръст на брутния вътрешен продукт, хроничен бюджетен дефицит, 14,3% от бюджетните разходи са за социално подпомагане, дефицити в НОИ и в НЗОК, срив на инвестициите".

 В. „Дума”

Няма коментари:

Публикуване на коментар