Translate

вторник, 31 март 2015 г.

Проф. д-р Веселка Дулева: Пийте поне 6-8 чаши дневно



Поддържането на водния баланс в организма на човека е важно за доброто здраве, а
обезводняването в резултат на недостатъчен прием на вода и течности води до намаляване на умствената и физическа работоспособност, нарушаване на вниманието и концентрацията, умора и главоболие, нарушена регулация на телесната температура, каза проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант на МЗ по хранене и диететика и началник отдел "Храни и хранене" към Националния център по обществено здраве и анализи. Много често приемът само на една чаша вода успява да потуши главоболието и да повиши концентрацията.
"Приемайте ежедневно достатъчно количество вода (поне 6-8 чаши), в малки количества през целия ден", е послание, включено към препоръките за здравословно хранене на всички възрастови групи. Не случайно това количество вода е сложено в основата на хранителната пирамида, по-нагоре са зърнените храни, плодовете, зеленчуците, още по-нагоре - месото и млечните продукти, а най-отгоре - мазнините, шоколада, тортите... Тези препоръки за хранене се дават още от периода на забременяване, защото е изключително важно бременната жена да се храни здравословно и да се хидратира достатъчно, тъй като нейните физиологични потребности са по-високи, каза проф. Дулева и добави, че в пакета от законодателни мерки за здравословно хранене на децата в България, отглеждани в детски ясли, детски градини и училища приемът на течности се осигурява основно чрез предлагане на питейна вода.
Много често се задава въпросът защо и на възрастни, и на деца се препоръчва да изпиват по литър и половина вода на ден. Децата, макар и с по-ниска телесна маса, имат много по-бърз метаболизъм, по-усилени метаболитни функции и по-голяма потребност от вода на килограм телесно тегло, отговаря проф. Дулева. Освен това тяхната кожа е доста по-голяма като количество спрямо общото им тегло и те губят голямо количество течност чрез изпаряването и изпотяването. Ето защо трябва да пият вода колкото възрастните. 

Слава Радославова
В.”Жълт труд”
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар