Translate

сряда, 25 март 2015 г.

Национална инициатива „Приказки без край“ разширява дейността си през 2015 г.


Актьорите Димитър Рачков и Бате Енчо засадиха цветя във формата на слънце в УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив заедно с малките пациенти на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания


Това стана по време на първото за годината специално събитие на Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата „Приказки без край“ – „Имало една пролет“.

През 2015 г. дейностите в рамките на националната инициатива ще се разраснат, както по отношение на активностите за подобряване на болничния престой на децата, така и към подобряване на болничната среда и въвличането на повече ангажирани с нея партньори. През месец април известният фотограф Дилян Марков ще започне да провежда в лечебните заведения фото арт терапия. Той ще дава на малките пациенти важни практични съвети за работата с фотоапарат и заснемането на красиви снимки, а децата ще имат възможност да упражнят придобитите знания и да получат грамота за „Млад фотограф“
Данните от проведеното тримесечно анкетно проучване, за самостоятелно попълване сред деца, участвали в програма „Приказки без край” и техните родители сочат, че за 99% от децата на възраст 8-16 г. програмата носи разнообразие и занимание с интересни неща във времето, прекарано в болницата, а 96% от всички анкетирани деца споделят, че благодарение на занятията се чувстват и по-спокойни по време на престоя си. Родителската оценка по отношение на полезността на програмата за техните деца е с резултат - 8.91 при максимална степен на оценка 10.
Националната инициатива „Приказки без край“ се реализира в България от месец ноември 2012 г. от ГлаксоСмитКлайн и „Панадол Бебе“ с подкрепата на Българската педиатрична асоциация. Целта й е да намали болничния стрес и да подобри престоя на децата в лечебните заведения с помощта на специално обучени аниматори и мобилни библиотеки. До момента към инициативата са присъединени 14 болници от София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе, а екипите на „Приказки без край“ върнаха усмивките на около 7000 малки пациенти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар