Translate

понеделник, 16 март 2015 г.

Необходима е 100% реимбурсация на лекарствата за глаукома



Безплатни изследвания за глаукома в 8 града на България

Глаукомата заема второ място като причина за слепота в света след катарактата и е наричана "тихия крадец", защото пациентите често нямат оплаквания. Лечението на заболяването у нас в момента налага доплащане 50% от стойността на терапията ежемесечно. Това води често до
прекъсване и промяна в курса на лечение. Именно поради това, пациентските организации и специалистите се обединиха около необходимостта от пълна реимбурсация на терапията за глаукома, което ще гарантира качествено лечение за тази група хора. Необходимо е още и увеличаване броя на безплатните прегледи на диспансеризираните болни при офталмолозите, което ще подобри контрола на заболяването и качественото проследяване от страна на специалистите.
По повод Световната седмица на глаукомата, Световният ден за борба с глаукомата (12.03.) и тази година се организира кампания с безплатни прегледи за глаукома от специалисти офталмолози в 8 града на България – София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Пещера и Петрич. Информация за безплатните прегледи ще бъде предоставяна на гореща линия 0700 10 515 (всеки делничен ден от 12:00 до 17:00 часа, на цената на един градски разговор). Информация за заболяването, превенцията и профилактиката му, както и за предстоящите инициативи на Пациентска организация „Глаукома”, можете да откриете на информационния сайт www.glaucoma.bg.
В света около 67 милиона човека живеят със заболяването глаукома. Повече от 30 милиона човека губят бавно своето зрение без да го разбират. Към момента има 4.5 милиона човека по света, които са слепи вследствие на заболяването и броя ще нарасне до 11,2 млн. до 2020 г. Глаукомата е група от очни заболявания, която води до прогресивно поражение върху оптичния нерв. Тъй като здравият оптичен нерв е необходим за преноса на информация от окото към мозъка, глаукомата може да доведе до постепенна и необратима загуба на зрение и евентуално слепота, ако бъде оставена нелекувана.
За момента глаукомата е нелечима, но с ефективна терапия е възможно да се забави нейното развитие. Повишеното очно налягане е най-важният фактор, който може да се контролира, така че поддържането на вътреочното налягане под контрол е ключов фактор за съхранение на зрението на глаукомноболните пациенти. Има два основни типа глаукома: първична или откритоъгълна глаукома и остра или закритоъгълна глаукома. Отрикритоъгълната глаукома е отговорна за около 90% от всички случаи на глаукома и често е без симптоми, така че често остава неустановена докато не бъде в напреднал стадий. Закритоъгълната глаукома от друга страна е по-рядко срещана, но се нуждае от незабавна медицинска грижа. Симптомите на закритоъгълната глаукома може да включват остра болка, гадене, замъглено зрение и зачервени очи.
Заболяването се среща по-често след 40-ата година, затова след тази възраст хората задължително трябва да се подлагат на скрининг, особено това важи за тези над 60 години, които трябва да се изследват веднъж годишно. В България с глаукома са 55-60 000 души.
Жените обикновено по-често са засегнати от заболяването в сравнение с мъжете, защото имат по-специфична анатомия на т.нар. камерен ъгъл (мястото, където се извършва оттичането от вътреочната течност). За нормално вътреочно налягане говорим когато то е между 10 и 21 mmHg. Но тези параметри са индивидуални. При някои хора стойности над 21 mmHg могат да бъдат нормални, а при други под 18 и 15 mmHg да бъдат патологични. Ето защо диагностика само чрез измерване на вътреочното налягане е груба грешка. Задължително трябва да се направи оглед на предния и задния очен сегмент и на очното дъно, да се измери роговичната дебелина и да се изследва зрителното поле. Лечението е медикаментозно, чрез 2 най-много 3 вида капки, чрез лазерни процедури и оперативно.
Съвети към пациентите с глаукома:

-Да не изпиват наведнъж голямо количество течности;
-Да избягват продължително натоварване на очите;
-Да не прекаляват с консумацията на кафе и черен чай;
-Да не се заседяват дълго време в по-тъмни помещения;
-Да не шофират през нощта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар