Translate

петък, 6 февруари 2015 г.

Очертава се недостиг и на педиатри в страната



в момента повечето от специалистите са на около 50 години, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, цитиран от БТА и подчерта, че вече има недостиг на
патоанатоми, анестезиолози, специалисти по инфекциозни заболявания, ревматолози.
Ако искаме болници, трябва да подготвяме и специалисти за тях. Сред новозавършилите медици най-малко са кандидатите да специализират патоанатомия, съдебна медицина и педиатрия каза още той.
По думите на д-р Шарков болниците в страната са обявили 1313 свободни места за специализанти за т. г.. Завършващите медицина ежегодно пък са между 500 и 600 лекари. Зам.-министърът допълни, че платените специализации за българските лекари вече остават в историята. Оттук нататък лекарите ще могат да специализират, в която болница пожелаят, като през времето на обучението си те ще получават заплата въз основа на трудов договор. Той обяви, че за тази година МЗ ще финансира теоретичното обучение на около 480 специализанти като припомни отново, че тези млади доктори по принцип са на трудов договор и за това помощта е само за обучението им в университетите.
По думите му за 2016 г. здравното министерство ще процедира или по този начин, или ще финансираме теоретичното обучение само на специализантите по професиите, в които има недостиг на кадри.


Няма коментари:

Публикуване на коментар