Translate

понеделник, 23 февруари 2015 г.

Стар фелдшер превърна колата си в линейка



67-годишният фелдшер Христо Захариев от еленското с. Тодювци превърна личния си автомобил в линейка. Пенсионираният медик се грижи за жителите на четири села за своя
сметка. Той сподели, че се е случвало да му се обадят в 4 часа и той веднага да тръгва към адреса на човека, който се нуждае от спешна помощ. Заплатата му е 157 лв., за преглед взима по левче. Той посещава и отдалечените три села, като горивото си плаща от джоба. Със съпругата си,която е медицинска сестра, отдавна не броят спасените човешки животи. Директорът на спешната помощ в столицата д-р Георги Гелев заяви, че трудно може един пенсиониран медик с личния си автомобил да спаси човешки живот, тъй като за това е нужна специална техника и бърз превоз до най-близката болница.

Междувременно според доклад на Центъра за защита на правата в здравеопазването Бърза помощ системно нарушава принципа за навременно оказване на спешна помощ и идва със закъснение от около 30 мин. При обаждане на тел. 150 или на номер 112 се пита първо за годините на болния и често се отказва помощ, ако той е пенсионер. Ако все пак отидат на адреса, медиците не настаняват в болница инвалиди и възрастни лица.

В."Минаха години"

Няма коментари:

Публикуване на коментар