Translate

сряда, 11 февруари 2015 г.

Стартира първата в България програма за жени с миомна болест - „Повече за НЕЯ“

по инициатива на Националната пациентска организация (НПО) и с подкрепата на 47 специалисти акушер-гинеколози от над 15 града в страната - София, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Монтана, Плевен, Русе и Шумен.
„Повече за НЕЯ“ е информационна кампания. Тя ще включва обаче не само провеждане на анкета и консултации със специалисти, но и достъп до безплатен ендомесечен терапевтичен курс на лечение на включените в програмата жени, при наличието на съответните индикации, както и проследяване състоянието и терапията им.
В България са налични и се използват всички иновативни и доказани методи за лечение. Въпреки това то традиционно продължава да бъде оперативно с пълна хистеректомия.
В световен мащаб приоритет имат органосъхраняващите операции, които са свързани с по-малки усложнения и по-бързо възстановяване на пациентките, но най-важното е, че съхраняват тяхната идентичност на жена. Хистеректомията има крайно неблагоприятно отражение върху самочувствието на жената, подчерта д-р Мадлен Китанова от Втора САГБАЛ „Шейново” в София.
При пациентки с нереализирани репродуктивни функции миомектомиите трябва да са средство на избор, а адекватната предоперативна подготовка би подпомогнала тяхното провеждане. Именно предоперативното лечение и подготовка са особено необходими при пациентките, при които миомната болест се оказва непосредствена причина за репродуктивни проблеми. Специалистите са на мнение, че трябва да се премахне стигмата към това заболяване, защото миома не винаги трябва да означава оперативно лечение. Друг вариант е отстраняването само на миомните възли. Освен това медикаментозното лечение е достъпно от няколко години у нас и с него успешно може да се лекува това заболяване. Иновативна терапия е щадяща и цели да бъдат съхранени репродуктивните способности на жените.
В рамките на „Повече за НЕЯ“ се реализира и специална фейсбук кампания с награди в страницата на НПО. Освен това са изработени информационни материали, които ще бъдат разпространявани в здравни заведения.
Програмата е отворена за още желаещи да се включат акушер-гинеколози, съобщиха от НПО.
Заинтересованите жени може да получат повече информация за кампанията, както и за имената и адресите на лекарите, към които могат да се обръщат за консултация, на горещата телефонна линия на НПО 0700 10 515 (на цената на един градски разговор от цялата страна), всеки делничен ден от 12 до 17 ч.

Няма коментари:

Публикуване на коментар