Translate

вторник, 24 февруари 2015 г.

СЗО призова за употреба на "умни" спринцовки



Над два милиона души годишно се заразяват с различни болести – включително ХИВ и хепатит – заради повторно или многократно използване на спринцовки.
До 2020 г. лекарите трябва да започнат да използват „умни“ спринцовки, които ще се чупят веднага след еднократна употреба, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Би Би Си.
Новите спринцовки ще са по-скъпи, но ще излизат по-евтино, отколкото лечението на тези разпространяващи се заболявания. Трябва да се ограничи обаче и прекаленият брой на инжекциите, за да се намали рискът от инфекция.
От СЗО публикуваха нови директиви за инжекциите, преценявайки, че милиони хора могат да бъдат защитени срещу предавани чрез рисково инжектиране инфекции, ако програмите за здравни грижи ползват спринцовки за еднократна употреба, допълва пък Франс прес.
През 2014 г. че близо 1,7 милиона души са се заразили с вируса на хепатит В, 315 000 души – с вируса на хепатит С, а 33 800 – с вируса ХИВ в резултат на рисково инжектиране, сочат различни проучвания. Всяка година се поставят 16 милиарда инжекции. Около 5 на сто от тях са ваксини, а други 5 на сто се използват за кръвопреливане. Останалите 90 на сто са мускулни или подкожни инжекции за приемане на лекарства. В редица случаи тези инжекции не са необходими и е възможно да бъдат заменени с лекарства под формата на хапчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар