Translate

понеделник, 9 февруари 2015 г.

МЗ, Българският фармацевтичен съюз и Висшия съвет по фармация подготвят нови условия за разкриването на аптеки



В момента у нас всеки може да притежава до 4 аптеки. Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов съобщи, че искат вторият обект да се разкрива там, където няма аптека така
напр. в малко населено място. Третият да бъде денонощен, а четвъртият да може да изработва галенови форми - към готови препарати в аптеката се добавя липсваща субстанция и се получават прахове, мазила и разтвори.
По думите му, след като отвориш аптека в големия град, където хората са платежоспособни и тя е ефективна, трябва да поемеш и отговорност към системата. „Пък нека това да не е пазарно!", бе категоричен той.
Изискванията ще се запишат в Националната аптечна карта, която е част от задължителната Национална здравна карта. Последната се очаква да бъде готова до средата на годината и ще посочва къде за в бъдеще ще могат да се отварят нови болнични и здравни заведения, като само те и останалите утвърдени от картата лечебници ще получават пари от НЗОК. „Отдавна по света са стигнали до извода, че в случая не става дума единствено за пазар, а за нещо доста по-сложно и отговорно, чийто резултати от дейността не са като резултатите на Женския пазар, тъй като са свързани с последици върху здравето и живота на хората", заяви д-р Москов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар