Translate

сряда, 25 февруари 2015 г.

Защо всички се правят на изненадани от изобличенията за "добрия мениджър" Стоян Тонев?



Ген. Стоян Тонев – дългогодишен директор на една от най-големите болници – ВМА, периодично канен за здравен министър от не една власт, "ценен съветник" по здравните
въпроси на политици от различни партии, корица на списание "Мениджър", зам.-кмет по здравеопазването на София, депутат и дори председател на здравната комисия.
Такъв бе високият публичен пиедестал, от който падна Тонев след медийните разкрития за нарушения и предполагаеми корупционни схеми, извършени по времето, докато той оглавяваше военна болница. На дневен ред излезе въпросът за оставката му от всички сегашни постове и всесилният началник влезе в обяснителен режим, който му е изключително неприсъщ, след като повече от десетилетие му бе осигурен пълен комфорт от държавата и медиите.
Години наред директорът на болницата с най-лошите финансови резултати в държавата бе сочен като "добър мениджър" и раздаваше съвети на политиците за закъсалото здравеопазване. Години наред той трупаше многомилионни дългове, а държавата периодично запушваше дупките във ВМА, за да бъдат натрупани впоследствие още и още дългове.
И нито една проверка, нито един министър, нито едно правителство не повдигна завесата за случващото се във ВМА. Никой не видя нищо нередно в това, че при всички дефекти на здравната ни система, останалите болници успяват да се справят с несравнимо по-скромни дългове, при това разчитайки само на финансиране от здравната каса , докато ВМА е привилегирована със субсидии и от Министерството на отбраната.
Забележките към генерала се изчерпваха със спорадични намеци, че ще се затяга финансовата дисциплина в болницата. И толкова...
Много негови колеги се простиха с постовете си заради дългове, обвинения в неефективно управление или просто защото не пасваха на текущата политическата конюнктура. Не и Стоян Тонев. Той остана несменяем (и недосегаем) в продължение на 11 години - от септември 2002 до ноември 2013 г., когато бе "пенсиониран" от правителството на Пламен Орешарски.
През пролетта на 2014 г. министърът на отбраната Ангел Найденов (БСП) загатва за "смущаващ одит" във ВМА, но не изнася повече данни за него и одитът не е публикуван официално.
Тонев вече е на новия си пристан като зам.-кмет на София по здравеопазването от ГЕРБ, но явно информацията за смущаващ одит в ръководената до скоро от него болница не предизвиква интерес у никого. Иначе някой би се заел да провери и да не го издига за кандидат-депутат на най-голямата партия, така че да бъде избран през есента на 2014 г. за народен представител и впоследствие да оглави парламентарната здравна комисия.
През лятото на 2014 г. при новото ръководство на болницата последва нов одит на Министерството на отбраната, специално в Клиниката по дерматология на ВМА, която, както се разбра, е генерирала 10 млн. лева загуби за десет години, благодарение на сътрудничеството си с частна фирма на близката до Стоян Тонев Мирослава Кадурина. Одитът е готов през август и за него отново се мълчи.
Никой в държавата не намира за редно и нужно да съобщи, да потърси обяснение от Тонев, да накаже останалите замесени в разкритите схеми служители. Единственото "възмездие" е това, че неизгодните договори на тази, а оказва се и на други фирми, не са подновени.
До момента, в който одитът не е медийно оповестен и раздухан. Сега всички изведнъж са изненадани, включително и новото ръководство на болницата, което е било мълчалив свидетел и съучастник на случващото се през всички години управление на Стоян Тонев. Едва сега се заговаря за дисциплинарни наказания в болницата, когато скандалът е по телевизията и по челните страници на вестниците. Преди това – мълчание, спотайване и кротуване.
Тепърва Сметната палата и прокуратурата ще проверяват данните от одита, въпреки, че копия са им връчени още при изготвянето му през лятото на миналата година. Тепърва ще се доказва има ли вина Тонев, при положение, че това трябваше да е ясно отдавна. И ако сега се открие вина, изниква въпросът какво са правили всички проверяващи органи през всичките години на управлението му във ВМА, когато всичко е било "изрядно". Затваряли са си услужливо очите?
При това положение, може ли да се очаква, че сега ще направят безпристрастна проверка и тя няма да е повлияна от решението на Борисов да не закача Тонев, докато не се докаже негова евентуална вина?
Аферата с Клиниката по дерматология е само капка в морето от стоте милиона лева дълг на ВМА. И съдейки по неохотата, с която действат институциите, водени от убеждението "да не се гониме, та да не се хванеме", за останалото няма и да разберем...

mediapool.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар