Translate

понеделник, 23 февруари 2015 г.

Пациенти алармират, че бързодействащ инсулин изчезва от аптечната мрежа



От аптеките периодично изчезват над 100 лекарства - за трансплантирани хора, антикоагуланти, лекарства срещу астма, диабет, които са обект на нелегален износ, който се
прави с цел печалба. Пациентите остават без лечение, алармира Николай Kостов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Ако преди се изнасяха около 20-30% от лекарствата, които се вкарват у нас, последните месеци износът стига до 80-90% и няма какво да дадем на болните хора, категоричен е Костов.
По закон износът на лекарства към страни от Европейския съюз е разрешен, но при условие, че са задоволени нужните на българския пазар.
У нас има заплашително ниски количества от някои лекарства, вследствие на паралелен износ, призна зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Сред тях са лекарства за онкоболни, както и медикаменти за лечение на ревматологични заболявания. В момента у нас няма регулация, по която Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) да следи паралелния износ на медикаменти, каза той. Така се стига до моменти, в които определени лекарства липсват в аптеките у нас. Съществува обаче и реекспорт, който е незаконен и точно неговото овладяване е трудното, посочи той.
За да се подобри контролът и гледайки реално какво се случва в европейската практика, ще предложим на МС и на НС на базата на един ретроспективен анализ да се види кога, какво е изчезнало, за какви периоди от време. Когато то не се дължи на производствени проблеми, а главно на търговия, да се изработи списък за наблюдение и на шестмесечие примерно в него ще се вадят лекарства или ще се вкарват други, в зависимост от наличието на пазара, поясни д-р Пенков.
„Искаме да ни върнат отново правата. Когато ги наблюдаваме и видим, че има риск за достъпа на българи до качествено лечение, особено важно за неговото здраве и живот, да забраним износа“, подчерта зам.-здравният министър.
„Промените, внесени в Народното събрание, които касаят лекарствената политика*, не са лобистки, а по-скоро силно притеснителни за индустрията и би трябвало да бъдат в полза на хората“, заяви той. Целта е пациентите да бъдат облекчени максимално като цена и качество на лечението.
За предотвратяване на нелегалния реекспорт пък от МЗ ще потърсят съдействието на прокуратурата, ДАНС и Икономическа полиция и останалите органи на реда.
От асоциацията за паралелна търговия с лекарства отрекоха да има такъв проблем. Сигнали за нередности в. т. ч за липса на инсулин не са постъпвали в ИАЛ от граждани, аптеки, пациентски организации и други източници.
------
* През 2014 г. НС със законодателни промени наложи ограничения на паралелния експорт при опасност някои лекарствени медикаменти да изчезнат от  фармацевтичния ни пазар. Конституционният съд обаче отмени приетите текстове в края на януари.
МЗ ще инициира нови промени в Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина, с които да ограничи паралелния износ на медикаменти, ако се окаже, че в страната има дефицит по отношение на тях. Предвижда се проектозаконът да бъде готов до месец.


Няма коментари:

Публикуване на коментар