Translate

понеделник, 23 февруари 2015 г.

Зъболекарка от Пловдив е обвинена за източване на НЗОК



Тя е обвинена, че в периода от декември 2013 до октомври 2014 г., чрез използване на документи с невярно съдържание – отчитане на фиктивни дейности е получила сумата от над 16 800 лв. от РЗОК-Пловдив.
Практиката на зъболекарката е регистрирана в Пловдив, но тя самата е практикувала в кабинети в Песнопой и Горна Махала. Тя е отразявала в здравноосигурителните книжки на 136 деца, на възраст до 3 години от ромски произход, пломби и пулпити. На други дори пък е записано, че е чистен зъбен камък.
Така на практика тя е отчитала, че покрива пълнят пакет стоматологични дейности, които се заплащат по касата. Реално обаче прегледи и манипулации не са извършвани дефакто. Д-р Кунка Начева е представяла в РЗОК - Пловдив фактури и спецификации, попълнени и подписани от нея и подпечатани с печата на нейната практика. Средно на месец сумите постъпващи по банковата и сметка били между 4700 и 6400 лева, съобщиха от прокуратурата.
До момента по делото са разпитани 78 свидетели. Иззети са около 700 броя здравноосигурителни книжки, над 1000 амбулаторни листове, компютърни конфигурации и флашки. Предвиденото по закон наказание за престъплението е от 2 до 8 години лишаване от свобода, съобщи говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев.
Според събраните доказателства, тя е била подпомагана в престъпната си дейност от трима пловдивчани, които са набавяли здравноосигурителни книжки на децата За тази "услуга" зъболекарката им заплащала по 25-30 лева на книжка.
Преди дни зъболекарката е задържана за срок от 72 часа, а нейните съучастници в измамата за 24 часа. Работата по делото продължава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар