Translate

сряда, 25 февруари 2015 г.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев: Предлагаме държавата да се освободи от ангажимента да заплаща здравните вноски на лица с доходи



като освободеният финансов ресурс се използва за интензифициране темпа на нарастване на здравната вноска за сметка на републиканския бюджет и се обхванат от осигурителната
система лицата без доходи. Здравните осигуровки на хората без доходи и на пенсионерите трябва да се плащат от държавата.
Идеята държавните служители да си поемат здравните вноски датира отдавна, но не се реализира, тъй като, за да си поемат здравните вноски, заплатите им трябва да бъдат увеличени.
До месец май ще заседава работна група, която да обсъди възможността държавните служители да имат право на ефективна стачка. Според предложените текстове, висшите държавни служители нямат право на ефективна стачка, а символично ще могат да носят обозначителни ленти. Стачни действия могат да се провеждат със съгласие на поне половината служители, а предупредителна стачка, но за не повече от час, ще може да се провежда и без предупреждение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар