Translate

понеделник, 23 февруари 2015 г.

88 общински болници в страната имат 54 354 000 лв. задължения-от тях 28 376 000 лв. са просрочени



Сметките на 11 общински болници са запорирани от НАП и е необходима спешна намеса от Министерството на финансите и на МЗ, заяви зам.-председателят на БЛС д-р Юлиян
Йорданов пред Нова телевизия. Това са многопрофилните болници в Казанлък, Нови пазар, Поморие, Никопол, Левски, Белене, Димитровград, Тетевен, Червен бряг, Луковит и Тутракан.
Според постановление от декември 2014 г., ако задълженията на болница към фирми са над 100 000 лева, то сметките й се запорират. От БЛС предлагат да бъде отменен запорът за болничните заведения, които са длъжници към НАП или да им се даде възможност за разсрочено плащане. Иначе се поставят болниците пред фалит. Миграцията е сериозна и ако те не могат да се разплащат с персонала си, значи смърт на тези здравни заведения, категоричен бе д-р Йорданов.
Общо 88 общински болници са натрупали дългове над 54 млн. лв., от които 28 млн. лв. са просрочени задължения. Това става ясно от писмения отговор на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов на депутатски въпрос, предаде БГНЕС.
Д-р Москов упреква и общините, които са собственици на задлъжнелите болници, че не им помагат достатъчно.
„Анализите ни показват, че не са много общините, които подпомагат своите болници. МЗ дава възможност общинските болници да получат допълнителна субсидия от бюджета на здравното министерство в допълнение на финансирането на дейности въз основа на здравноосигурителния модел. Считам обаче, че е необходимо собствениците на тези болници – общините да осъществяват законово делегираните им правомощия по отношение на подпомагането и ефективното управление на общинските болници,” подчертава здравният министър.
Той заяви, че няма болница, която да е състояние на фалит. По думите му много от големите областни болници имат сериозни задължения и срещат трудности при покриване на дългове към доставчици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар