Translate

петък, 6 февруари 2015 г.

60 000 българи страдат от ревматоиден артрит



По повод отбелязването на Световния ден за борба със заболяването-02.02 стартира и кампанията „Малките неща имат голямо значение“ във Варна. Инициативата е на
„Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит“ и „Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България” и цели да информира обществото за сериозността на ревматичните заболявания и важността на ранната диагностика. За да провокират общественото внимание, организаторите поставиха във Варна скулптури, представляващи 3 гигантски предмета от ежедневието – лъжица за хранене, връзки за обувки и дамска обувка, които символизират дейности, които са непосилни за хората с ревматични заболявания. Скулптурата на лъжицата се намира в Морската градина, на обувката – в УМБАЛ „Св. Марина“, а тази на връзките за обувки е в двора на Медицинския университет.
Ревматичните заболявания представляват широка гама от ставни и извънставни заболявания. Основна сред тях е групата на възпалителните ставни заболявания, от които най-често срещани са ревматоидният артрит (РА), псориатичният артрит (ПсА) и анкилозиращият спондилит, по-известен у нас като болест на Бехтерев. Тези заболявания имат голямо социално значение, защото засягат хора в активна възраст, имат широко разпространение, влошават сериозно качеството на живот на болните и водят до загуба на трудоспособност и тежка инвалидизация. Общото при тях е автоимунната им генеза - имунната система "обърква" собствените тъкани с чужди и предприема атака срещу тях. Причината за тяхното развитие е неизвестна, поради което засега те не могат да се излекуват окончателно. Ревматоидният артрит,псориатичният артрит и болестта на Бехтерев са заболявания, при които освен ставните прояви, може да има и системни прояви – засягане на очите, кожата, белия дроб, сърцето, съдовете, бъбреците. По неофициални данни в България има около 60 000 болни от РА, около 30-40 хиляди са с ПсА и около 20 хиляди с болест на Бехтерев.
Според доц. д-р Владимир Кадинов – Началник на клиниката по Ревматология в УМБАЛ „Света Марина“ е „престъпно в 21 век, когато има вече налично иновативно лечение за ревматоиден артрит, болните да достигат до инвалидизация и да търпят непрестанни болки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар