Translate

петък, 6 февруари 2015 г.

Разходите за лекарства на болниците може да паднат с 20% със създаването на една електронна платформа за онлайн търговия. ДСГ не са панацея



Това съобщи зам. министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски. Според него в такива търгове ще могат да участват много голям брой фирми. По думите му в момента ако едно
лечебно заведение иска да си купи дадено лекарство то обявява търг, на който се явяват само няколко фирми. „Много от фирмите нямат възможност да внесат гаранции и да участват в този търг. Ако приемем, че може да се провеждат електронни търгове за доставка на лекарства, в него ще могат да участват неограничен брой фирми – всички, които имат разрешение за търговия с лекарства. И тъй като в нашия лекарствен списък има цена, която е таван, търгът ще започва от нея и няма да стигаме до куриози, при които в наши държавни болници има разлики на цените в пъти”, каза той.
Д-р Персенски бе категоричен, че ДСГ не са панацея, а дните на клиничните пътеки в никакъв случай не са преброени и не бивате да се очернят независимо, че с течение на годините понятието „клинична пътека” доста се е променило и от създаването им има огромни промени в техните алгоритми. Като недостатък на пътеките  посочи това, че в тях липсва оценка за качество на тяхното изпълнение.
„Моето лично мнение е, че ДСГ не са панацея в никакъв случай, нито за пациентите, нито за лекарите. Голяма част от нашето лекарско съсловие не са запознати с това какво реално представлява една ДСГ. Ако ги въведем, после ще плачат да се върнат клиничните пътеки. Със сигурност”, заяви той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар