Translate

понеделник, 23 февруари 2015 г.

Д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС: Сезираме КС, ако гласуват плащане на здравни вноски 15 г. назад



Реформа имаше през 2001 г., когато се смени начинът на финансиране - от данъчно към здравно осигуряване и когато се извършиха кардинални промени. А днес се предлага разделяне на
задължителното осигуряване на три пакета - спешен, основен и доброволен.
Спешният пакет е ясен - той се финансира от държавата. Но при положение че в основния пакет влизат заболяванията, от които най-много умираме (тук са и профилактиката, диагностиката, лечението, майчиното и детското здравеопазване), доброволният ще е за страдания, за чието лечение ще има листа на чакащи. Така обаче ще се получи неравнопоставеност на осигурените граждани. Независимо че плащат една и съща здравна вноска, едните ще имат гарантирани права, а другите ще ги реализират чак след изчакване в листа или ако сключили т.нар. здравна застраховка. Не може за една и съща здравна услуга да се плаща по два пъти! Т. е. внасяш здравна вноска, която трябва да покрива и основния, и допълнителния пакет, и втори пък - ако не искаш да чакаш за грижи по допълнителния пакет, плащаш и застраховка.
На второ четене в ЗЗО ще предложим да отпадне текста да се плащат здравни осигуровки за 15 години назад. Решението да се търсят вноски 15 г. назад е сериозен удар върху фигурата на погасителната давност у нас - нещо, което противоречи на Данъчно процесуално-осигурителен кодекс и на логиката на законодателството заради своето ретроактивно действие. Как да накараш някого да плаща, като толкова години агенциите и държавата не са направили нищо, за да си прибера дължимото?! Ако това мине на второ четене, ще търсим възможност с други парламентарни групи да сезираме и Конституционния съд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар