Translate

вторник, 24 февруари 2015 г.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България предлагат да се въведе данък върху пенсиите от 10%



Идеята е хората, които са се пенсионирали, но продължават да работят, да плащат данък върху общия размер на доходите си. Сега с налог се облагат само заплатите на все още трудещите се
пенсионери. Според становището на НОИ освен България в ЕС има едва още три страни – Литва, Словения и Унгария, в които няма данък върху пенсиите. В много страни в Европа пенсионерите, които продължават да се трудят, не получават едновременно пълна пенсия и заплата.
От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлагат работещите пенсионери да имат избор и вместо данък „пенсия” да решат какво искат да получават -
заплата или пари за старини…
„Дискусията по темата ще продължи в следващите заседания. Трябва да се съобразим с многото хора, които получават минимални пенсии и с липсата на необлагаем минимум”, заяви съветникът на социалния министър Николай Николов.
Повечето работодателски организации не са съгласни с предложението на МТСП най-високият осигурителен доход да се обвърже с минималната заплата. Бизнесът предлага най-високата сума, върху която могат да се осигуряват работещите, да се определя според средния за страната осигурителен доход. От КНСБ пък предлагат максималният осигурителен праг да е 10 пъти по-висок от минималния.
Синдикатите настояват и за възможността хората сами да решават дали при изчислението на пенсиите им да се взимат предвид 3 години преди 1997 година. Разчети на НОИ показват, че ако този период не бъде взет при изчисляването на пенсиите то всеки трети нов пенсионер ще получава по-висока сума.

Няма коментари:

Публикуване на коментар