Translate

понеделник, 9 февруари 2015 г.

БЗС: Имаме идея как за период от пет години да бъде извършено зъбно протезиране на нуждаещите около 1 милион възрастни хора у нас



По думите на д-р Борислав Миланов, председател на Българският зъболекарски съюз (БЗС) от близо 2 400 000 пенсионери в страната минимум 1 000 000 се нуждаят от зъбни протези
(пълни или частични) - дейност, за която в момента липсва финансова подкрепа, подчерта той.
„Държавата не е и помисляла да поеме тази сума. Готови сме да предложим вариант, като се разпредели необходимата сума в рамките на 5 години, да изработим протези на старите хора, съобщи той. За целта се разработва стратегия, която да обхване всички нуждаещите се, тъй като те го заслужават, допълни той. Оказва се, че нивото на денталното здраве у нас се влошава.
Отново бяха изнесени данни – стряскащи за състоянието на съзъбието на българина. Така например всеки втори българин между 22 и 24 години има извадени поне два постоянни зъби, а броя на извадените зъби с възрастта се увеличава, като във възрастовата група 60-67 годишните липсващите зъби вече са - 17. Децата до 7-годишна възраст са с до 4 кариеса в устата, до 11-годишна възраст - 7 кариеса средно, а всяко четвърти тийнейджър до 18-годишна възраст, вече има екстрахиран поне един зъб. Обичайно това е шестият постоянен зъб, а увреждането им променя изцяло начина на хранене на пациента.
„Това са стряскащи данни и всичко е следствие на нелечението на кариеса и неговото усложнение“, коментира д-р Миланов. Той почерта, че при старта на дейността на НЗОК от бюджета й са отделяни около 9% за дентална медицина, а в момента около 4,3%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар