Translate

сряда, 14 януари 2015 г.

В УМБАЛ "Софиямед" - новооткрит център за хирургия на ръка и реконструктивна хирургия



В новия център ще се извършват операции за възстановяване на липсващи след травма меки тъкани и кости на горните и долни крайници чрез използване на трансплантати по най-съвременните микрохирургични методи

Проф. Роберт Шмитхамер от „Милези център", Виена-доайен на периферните
неврохирургични операции бе на посещение у нас, във връзка с откриването на специализирания център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в болничното заведение, както и за операцията на 1-годишно бебе с тотално изтръгнат мишничен сплит.
Проф. Шмитхамер извърши хирургичната интервенция заедно с ръководителя на новооснования център - доц. Маргарита Кътева.
По думите на доц. Кътева средностатистически в България ежегодно се раждат около 200 деца с травма на мишнечния нервен сплит (акушерска парализа), отговорен за функцията и жизнеспособността на горния крайник. Ранното оперативно лечение на травматичната увреда на периферните нерви както при деца, така и при възрастни е утвърдена техника в световната медицинска практика. У нас доц. Кътева прилага най-съвременните хирургични методи от 2008 г., черпейки опит от един от създателите на този вид хирургия в света- проф. Милези и неговия последовател –проф. Шмитхамер, с които оперира във Виена.
„Мое задължение и отговорност като председател на Българското дружество по хирургия на ръка, е в България да се създаде мрежа от високо специализирани хирурзи, които да упражняват този специфичен вид хирургия. Амбицията ми, с откриването на центъра по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в УМБАЛ „Софиямед“, е той да се превърне и в национален център за лечение на пациенти с увреждания на крайници. Във връзка с това от месец февруари стартираме и специализиран курс като високоспециализирана дейност с водещи лектори в тази област“, коментира доц. Кътева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар