Translate

понеделник, 19 януари 2015 г.

КОЙ в държавата се интересува от болните от хепатит С българи ще стане ясно в края на януари 2015 г



От Сдруженията за борба с хепатита - „Хепасист“ и „ХепАктив“ са изпратени имейли и писма до всички депутати и министри в страната с апел да подкрепят страдащите от хепатит С
българи. Политиците са приканени да споделят на личния си профил във Facebook поста „Аз съм Съпричастен към хората, страдащи от хепатит С“, с който да изразят своята подкрепа към болните, както и силната си вяра и надежда за скорошното им излекуване.
Всички публикации на политиците ще бъдат ежедневно оповестявани на сайта на novinite.bg, който е официален медиен партньор на кампанията. На Facebook страницата на кампанията www.facebook.com/HEPi.li.Si можете също да следите колко и кои от политиците са подкрепили инициативата.
--------
Инициативата се осъществява в рамките на националната информационна кампания за
хепатит С – „Хепи ли Си?“, чиято цел е да привлече вниманието на обществото и институциите към проблемите, свързани с това заболяване и да повиши тяхната осведоменост относно начините, по които могат да се предпазят от заразяване с този опасен вирус.
Около 110000 е броя на заразените в страната, но повечето от тях не знаят за състоянието си, тъй като хепатит C протича безсимптомно. Едва 10% от българите са се изследвали за заболяването през изминалата година, а 64% никога не са се тествали за хепатит С. 90 % от българите не са наясно какво означава хепатит С и болестта масово се бърка с „болестта на мръсните ръце“ – хепатит А. Тези данни от неотдавна проведено национално представително проучване доказват необходимостта от предприемане на спешни мерки за повишаване информираността на обществото ни и насърчаване профилактичните изследвания за заболяването.
Преди по-малко от месец се проведе поредната инициатива на кампанията – „ИзСледвай се!“, която беше насочена към широката общественост. Огромни жълти букви С бяха разположени на ключови локации в София – метростанции, автогара и жп гара, и привличаха интереса на минувачите, а в метростанциите се проведоха редица активности с цел ангажиране на общественото мнение по темата за хепатит С и насърчаване на изследванията за болестта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар