Translate

вторник, 15 април 2014 г.

Изчерпват се количествата петвалентна ваксина за деца-ще бъде заменена от шествалентна към м. юли


Към имунизацията срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус тип В ще бъде включен и хепатит В, което означава, че ще се промени схемата на имунизациите.
Това съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и уточни, че тази практика се предвижда да бъде въведена от месец юни.
„Получихме уверения от двете фирми-производители на петвалентни ваксини, че нямат налични количества и няма да участват в процедурите за обществените поръчки. Начинът да излезем от тази ситуация е да дадем възможност чрез нормативна промяна да може да се работи и с пет и с шествалентната ваксина, за да не се стигне до прекъсване на имунизациите”, поясни той.
Д-р Кунчев обясни, че промяната, която трябва да се узакони нормативно, ще се отрази на имунизационния календар, но няма да натовари бюджета на МЗ.
"Общо взето правим това, което се прави в Западна Европа. Там, в почти всички страни, използват шествалентна ваксина - Германия, Англия, Франция, Италия, Холандия, Белгия. Махаме самостоятелната ваксина срещу Хепатит B и вкарваме шествалентната. Да, по-скъпо ще е при всички случаи, но никой не може да каже колко, защото с такава ваксина никога не сме работили и не сме я купували", добави главният здравен инспектор.

24% от 12-годишните момичета са се възползвали от възможността за пълна имунизация с безплатната ваксина срещу рак на маточната шийка



Съобщи д-р Теодора Тодорова, член на Националния координационен съвет за първична профилактика на заболяването като подчерта, че комбинацията от първична и вторична профилактика гарантира над 90% снижение на заболяването и смъртните случаи.
Според нея основните причини за ниския процент на имунизациите се дължат на ниската посещаемост на информационните родителски срещи за ползите от ваксината и на влиянието на движения, които са против ваксинирането.
Антиваксиналните движения развиват доста сериозна дейност под формата на блогове в Интернет, интервюта основно пред регионални медии и листовки, с което всяват страх в родителите.
„Родителите просто трябва да се научат коя информация е достоверна и от кого може да я получат“, заяви д-р Тодорова.
През целия период на имунизациите обаче нежелана реакция, в следствие на ваксинирането, е имало само в един-единствен случай.
По данни на НЗОК с първи прием на ваксината са 11 981 деца, с втори – 10 283, а с трети – 7163.

МЗ обмисля либерализиране на режима на обхващане с ваксини


Предложението е на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и промяната засяга графиците на имунизация на децата, навършили една година. Мотивът им е,
че сегашния начин на прогнозно планиране на децата, подлежащи на ваксиниране през следващата година, води до недостиг на ваксини, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
В МЗ е създадена работна група, която работи по промяната в Наредба 15 в частта й за задължителните имунизации на деца. Предложението обаче  трябва да се съобрази със софтуера на НЗОК, тъй като при тях е заложено, че ако имунизацията не се направи в месеца на навършване на дадена възраст, то тя се приема за неизвършена.
„НЗОК ще трябва да коригира това. След една година, когато са повечето реимунизации, няма никакъв проблем ваксината да се направи не в месеца, в който детето навършва възрастта, а в рамките на календарната година. Няма никакъв проблем, защото детето вече е имунизирано. Предложението е на общопрактикуващите лекари и аз мисля, че е абсолютно оправдано да го направим“, обясни той.
Д-р Кунчев поясни, че поставянето на ваксините ще бъде съобразено с постъпването на децата в детска градина или училище и ще се прави преди това.

понеделник, 14 април 2014 г.

За последните 50 години– заболеваемостта от малигнен меланом у нас се е увеличила пет пъти



Ракът на кожата е най-често срещаната форма на рак. 95% от кожните видове рак не са меланоми като напр. базалноклетъчен карцином и сквамозноклетъчен карцином .
По данни на Националния раков регистър през 1965 г.диагнозата-злокачествен
рак на кожата е поставена на 98 души, а през 2011 г на 479 души т.е. на лице е петкратно увеличение. Всяка година приблизително 200 хил. души по света разбират, че имат меланом, а 46 хил. умират от това заболяване. У нас приблизително 470 души се диагностицират и около 180 умират от меланом.
Принос за развитие на малигнения тумор имат генетичната предразположеност, хормоналните промени или травмирането на вродените бенки. Приблизително при 40% от хората признаците на злокачествено заболяване се проявяват при случайно или умишлено увреждане на бенките. 
Хората със светли очи, с по-светли кожи, руса или червеникава коса, наличие на много бенки по тялото и наследствена обремененост са по-чувствителни към излагането на UV лъчите, които също  са сред основните фактори за развитието на заболяването, тъй като прекомерната експозиция на UV лъчи от слънцето или изкуствени източници може да предизвика мутации в меланоцитните клетки, които да доведат до меланом в 80%.Опасността е по-голяма за децата и младите хора до 23-25 години.
Малигненият меланом е едно от най-сериозните онкологични заболявания. При него от изключително значение е ранната диагностика. В развитите страни диагнозата се поставя в първи и втори стадий, когато лечението е успешно.У нас късното  диагностициране обикновено в трети стадий, когато вече има разсейки затруднява лечението и се отразява на преживяемостта. Ако заболяването е открито в първи стадий над 95% има възможност за пълно оздравяване. При втория спада на 80%, при третия – на 60 на сто, вече в четвърти стадий възможността за излекуване е под 30%. От първи до 4-ти стадий обикновено отнема
около 2 години, поясни доц. Красимир Киров, онкодерматолог в Клиниката по онкодерматология на в СБАЛО – София.
Ако не се лекува меланомът може да се разпространи до други части на тялото като черния и белите дробове, костите и мозъка. Това състояние е известно като метастазирал меланом и е най-агресивната форма на рак на кожата.
Прицелната (таргетна) терапия все повече се препоръчва. За лечението на меланом  вече се използва ново таргетно лекарство, което действа само върху туморни клетки с определена мутация на ген, който се нарича BRAF. Провежданите до момента клинични проучвания показват значителна забавяне на растежа или регресия на туморите, носещи тази мутация, когато се провежда лечение именно с този вид прицелно лекарство.
Проф. Жанет Грудева, началник клиника по онкология и хематология в УМБАЛ „Свети Георги“ -Пловдив се спря на основните характеристики на биологичните лекарства от групата на т. нар. моноклонални антитела. Изследването на комбинации от моноклонални антитела за насочване към различни части на раковите клетки сега е в центъра на съвременните изследвания с редица клинични проучвания на комбинирани терапии, поясни тя.
Смъртността от малигнен меланом в Австралия е 12 %, в САЩ –12,8%, а у нас тя е 35-38%.
Страната ни е в най-неблагоприятната група, с относително ниска заболеваемост, но много висока смъртност.
Все още сме далеч от добрите практики за превенция в САЩ и Австралия, където децата в училище имат часове по здравна култура,-как да се предпазват от слънцето, какви дрехи да носят, по кое време да не играят на открито.
„Ниската здравна култура, отсъствието на нагласа за профилактика у хората, безотговорното им поведение, нежеланието навреме да се търси лекарска консултация са основните причини болните да идват късно при нас, когато възможностите да ги излекуваме са относително по-ограничени“, допълни той.
Всяка промяна в размера на дадена бенка (нарастване над 6 мм), формата (задебеляване или по-изпъкнане) и цвета й е сигнал, че тя може да се изроди в меланом. В тези случаи трябва да се търси навреме консултация от специалист, предупреди доц. Киров. 
Личните лекари също трябва да обръщат по-голямо внимание на пациентите си, които в детска възраст са имали слънчево, изгаряне с гореща вода или химическа субстанция, както и на тези с татуировки по тялото си.
При базоцелуларния карцином, най-честият злокачествен тумор на кожата на лицето, няма повлияване на заболеваемостта, при използване на слънцезащитните кремове. При меланома становищата са противоречиви – има дори предположения, че предразполагат към израждане на бенките, но все още няма окончателно мнение за това. Оказва се, че защитните кремове предизвикват намаляване на имунитета на кожата. При фактор 15 слънце защитните кремове блокират 93%, а при фактор 50-98% от UV лъчите.
Основното за предпазване и ранно откриване на това тежко онкологично заболяване е самоизследването.
В медиите все по-често се публикуват данните за нивата на УВ-индекса през деня.
При средни нива (индекс 3-7) се препоръчва въздържане от излагане на слънце в обедните часове, широки светли дрехи с дълги ръкави, шапка и очила, стоене на сянка и използване на слънце защитна козметика. При високи нива (индекс 8-11) съветът е въобще да не се излиза на открито.
По думите доц. Киров макар и бавно  у нас си пробива път тенденцията в публичното пространство да намира място повече информация за вредата от солариумите и пристрастеността към тях.
Посещаването на солариум  дори само 4 пъти годишно повишава риска от  развитие на рак на кожата  с 15%.Те състаряват кожата и причиняват бръчки. За деца те са абсолютно забранени.
Освен това в тях трябва задължително да има табели, че може да са опасни за здравето.


Д-р Бойко Пенков: Възможно е до края на годината болниците да имат твърди бюджети


Болниците да сключват с РЗОК твърди договори за финансиране за цялата година бе предложението обсъдено на среща между Надзорния съвет на НЗОК и БЛС. 
„Това означава, че няма да има изплащане на свръх изработено за годината. Твърди, фиксирани договори. Имаме прогноза в началото на годината, тази прогноза е ясна, касата ще закупи от вас толкова и толкова услуги, месечен контракт за толкова пари, годишен контракт за толкова пари. Всеки договор за услуга е такъв”, обясни  председателят на Надзора на НЗОК д-р Бойко Пенков. цитиран от  БНР. 
Той увери, че няма да се връщат пациенти, до няколко месеца, чакащи за операции.

Проблемът в здравеопазването не е липсата на пари, а на правила



Колкото и да се увеличи бюджетът на НЗОК, той никога няма да е достатъчен, ако не се въведат определени правила за работа. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева , предаде БТВ.
„НЗОК не се управлява от министъра на здравеопазването . Той има всъщност много малко правомощия в оперативната работа на касата”, каза тя и поясни, че финансовото министерство има по-ключова роля в случая. По думите на д-р Андреева, в световен мащаб листите на чакащите в лечебните заведения са обичайна практика, която дава възможност да се прогнозира изразходването на бюджетите на болниците. Те оказват пълен обем лечение на хоспитализираните, а здравната вноска покрива определен пакет дейности, поясни министърът и каза, че се надява тази година да не се стигне до връщане на пациенти.
"Рано е да се говори за апокалиптични картини", допълни тя. Във връзка със спорния списък лекарства за Бърза помощ  каза, че има предписание от Медицински одит списъкът с лекарства, с които работят в Спешна помощ, да бъде подновен, защото е изключително остарял и в него има медикаменти, които вече не се произвеждат. Д-р Андреева признава, че има идея в България да бъдат основани болнични комплекси, на територията на съществуващи вече такива, които ще бъдат използвани за спешни случаи – при инсулти, инфаркти, тежки изгаряния и катастрофи. Според нея в България се доставя качествено медицинско обслужване. Тя уточни, че страната ни работи по стандарти, които са международно приети.
Министърът разкри, че има идея да се изградят патронажни центрове в малките населени места, където е голям проблемът с медицинското обслужване. Тези центрове освен социална ще имат и медицинска дейност. У нас е проблем не само че лекарите не искат да работят в такива отдалечени места, но и комуникацията между отделните населени места е твърде затруднена поради лоша инфраструктура, смята тя.

Чиновниците да си плащат сами осигуровките за здраве




Чиновниците да си плащат сами осигуровките за здраве, тъй като те са добре платени служители в нашата страна, в администрацията, поиска отново здравният министър д-р Таня Андреева .
Дали и за кои чиновници ще отпадне облекчението за осигуровките, ще обсъжда работна група с представители на различни министерства, инициирана от здравния министър.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация: Проблемите със здравето не се решават на парче



Българското здравеопазване страда от хронично недофинансиране в продължение на много години. Оттук тръгват и всички останали проблеми. Това е свързано и с липсата на реформи, защото, за да се осъществят те. са необходими средства. С това са свързани и проблемите на българското здраве като цяло - висока смъртност, висока заболеваемост, висока детска смъртност.
Това е един омагьосан кръг. защото много хора са разочаровани от здравната система и затова не си плащат и здравните вноски, което означава, че не влизат пари в Здравната каса.
В България броят на лечебните заведения е значително по-голям, отколкото в други европейски страни. Този факт буди недоумение. Най-бедната държава да поддържа толкова много болници, но тук много трудно може да се говори за закриване на болници. Да си спомним случая в Девин. Болницата беше закрита, хората излязоха на протест и като че ли никой не седна да говори, да обсъди нещата. В цялата страна има болници, които носят тази табела, но в тях няма нито апаратура, нито специалисти. За да се прави подобна реформа, трябва да се предложи алтернатива на хората. Там трябва да има добре развита доболнична помощ, тоест лекари от различни специалности, лаборатории, да има добре организирана спешна помощ, добре организиран транспорт. Нещата са комплексни и не могат да се решават на парче.

Политика

Д-р Нигяр Джафер: Солидарният принцип на здравно осигуряване е несправедлив


Солидарният принцип на здравно осигуряване е загубил своята солидарност и е несправедлив, каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Нигяр Джафер,
председател на здравната комисия в 42-то Народно събрание, във връзка с внесения от БЛС иск срещу държавата, в който се оспорва решението за 50% по-ниска здравна вноска за определени групи.
Д-р Джафер поясни, че има идеи държавата на първо време да премине към изплащане на здравните вноски на децата, а има и предложения родителите да заплащат здравната вноска на децата си, както е било в миналото. 
„Може да се помисли и за заплащане на пълния размер на здравната вноска на държавните служители. Имаше спорове, защото е заложено изплащането на половин вноска и това е едно от предимствата, фиксирани за тази група. Но все повече обществото задава въпроса защо определени категории трябва да се ползват с привилегирован статут“, коментира тя. Председателят на Здравната комисия в парламента изтъкна, че здравната система се ползва най-много от пенсионерите, защото имат редица заболявания, както и децата, които боледуват статистически по-често. Трябва да се прецени според икономическите възможности на държавата кога и как може да стане поетапното заплащане на пълния размер на здравните вноски, допълни д-р Джафер. Според нея, най-важният разговор трябва да бъде как да тръгне България напред, така че да има повече заетост, да намалее безработицата и да се даде възможност на групите, които сега не се осигуряват, да започнат да го правят. Сред тях са и работещи в сивия сектор. Тя допълни, че в момента едва около 2 млн. български граждани се самоосигуряват. 
Д-р Джафер заяви, че моделът на осигуряване с една здравна каса е изчерпан и затова наливането на повече пари в НЗОК няма да доведе по-добро качество на услугата. За да има по-добро качество на здравната услуга у нас, сега се работи към повече контрол върху средствата и в посока електронно здравеопазване, каза още д-р Джафер.

Новият директор на АГ болница „Шейново" е д-р Румен Велев




Решението бе взето на заседание на Столичния общински съвет. Велев бе сочен за фаворит на поста.
"Конкурсът е уникален, защото общинските съветници от ГЕРБ, които са мнозинство в Общинския съвет, се оттеглиха от комисията, за да няма и капка съмнение в коректността на избора", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от БНТ.
Припомняме, че сестрата на Бойко Борисов – д-р Красимира Иванова, също участваше в него.
Тя обяви, че не се е явила на последния етап,защото е загубила доверие, че той ще се проведе както трябва. По думите й провеждането на конкурса за нов директор на АГ болница „Шейново" не е станало съгласно правилата за прозрачност.

Само МВР и лекари ще могат да летят с правителствения „Авиоотряд 28" при спешни случаи


Правителството прие нов устройствен правилник на "Авиоотряд 28", който отразява направените изменения в закона за гражданското въздухоплаване, съобщиха от пресслужбата на МС.
С промените в закона за гражданското въздухоплаване авиационният оператор премина от Министерския съвет към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Единствено МВР и здравното министерство ще могат да използват самолетите на отряда при спешни случаи Министрите пък ще могат да се качват на борда само ако имат заповед за командировка, подписана от премиера. В противен случай транспортният министър няма да разрешава пътуването.
Правилникът предвижда още самолетите да могат да се използват от националните отбори в съответните спортове, но с поръчка от спортното министерство.

 

Лекари от Видин и Плевен протестираха пред МЗ



заради отказа да бъде издаден лиценз на частната болница по кардиология във Видин. Те поискаха и оставката на здравния министър д-р Таня Андреева.
Лекари и санитари, начело с изпълнителния директор на кардиологичната болница във Видин д-р Даниела Макавеева скандираха "Лиценз или оставка" , „Андреева вън” и "Искаме лиценз", съобщи БНР.
Д-р Макавеева коментира, че в болницата са инвестирани 3,5 млн. лева, персоналът вече е назначен, но лиценз продължава да не бъде издаван.
След изтеклия законов срок МЗ още не е дал отговор на кардиологичната болница дали ще заработи- до момента нито е издало отказ, нито разрешение за функциониране на болницата.
Д-р Андреева  бе категорична, че докато двете болници-държавната болница Св. Петка и частната кардиология, която е неин наемател не се разберат, частната клиника не може да
отговори на условията за лиценз и няма да го получи. От частната болница заявяват в писмо до здравния министър , че ако лицензът не бъде издаден скоро, ще търсят правата си по съдебен път.
В момента най-близкото кардиологично отделение е в Плевен, на повече от 2 часа път.

Доц. Жени Стайкова спечелила конкурса за нов директор на Националния център за обществено здраве и анализи


Визията за развитието на Центъра, която тя защити, бе оценена с отлична оценка. В нея
доц.Стайкова развива задълбочено основните направления за дейност, свързани с опазване на здравето и съобразени с изискванията на законодателството на ЕС и България и новите директиви на ЕС. 
Доц. Стайкова е завършила медицина в Държавната медицинска академия„И. И. Мечников" в Санкт-Петербург, след което специализира в московския научно-изследователски институт по хигиена „Ф.Ф. Ерисман". Има три магистърски степени - по медицина; обществено здраве и здравен мениджмънт от Факултета по обществено здраве към МУ- София; и публична администрация - административни практики от Софийския универститет "Св. Климент Охридски".
Преподавала е в МУ - Плевен и филиала на ПУ „Паисий Хилендарски" в Кърджали, а от месец ноември 2013 г. е доцент във Факултета по обществено здраве в МУ - София. От 1995 г. до момента ръководи последователно Хигиенно-епидемиологичната инспекция (ХЕИ), Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) и Регионалния център по здравеопазване в Кърджали (РЦЗ). От 2011 г. е директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в град Кърджали.
Доц. Стайкова е заместник-председател и на сдружение „Обществена коалиция за здраве - Кърджали" . Наред с работата си в държавни институции, новоизбраният директор на Националния център по обществено здраве и анализи работи активно и в неправителствения сектор като координатор и ръководител на пет европейски програми в сферата на общественото здраве. Стайкова ще заеме поста от досегашния директор д-р Християн Грива.


Здравните вноски, плащани от държавата, трябва да се увеличат най-късно до декември 2016 г.


Това е записано във финалния вариант на споразумението за партньорство между правителството и Европейската комисия  и е едно от условията България да получи евросредства за здравеопазване за периода 2014-2020 г.
От документа става ясно, че до края на 2016 г. трябва да се направи реформа в здравноосигурителната система и да се прие мепакет от документи, „отразяващи предложенията за усъвършенстване на здравноосигурителния модел".
Д-р Нигяр Джафер, председател а комисията по здравеопазване в НС, припомни, че изискването държавата да осигурява в пълен размер, осигуряваните от нея здравно групи хора,  е в синхрон с позицията на БЛС. Съсловната лекарска организация вече внесе жалба в Комисията за защита от дискриминация, че ставките за 8 -те групи  - деца, пенсионери, държавните служители, бежанци, лишени от свобода  и др.са по-ниски, отколкото за останалите. Вместо 8% от месечния доход за тях държавата плаща 4% от минималния осигурителен доход за самоосигурени, който е 420 лв.