Translate

четвъртък, 10 април 2014 г.

МЗ ще прави мрежа от патронажни центрове



МЗ разработва програма за създаване на мрежа от патронажни центрове, в които да се проследява състоянието на бременни и хора с хронични заболявания. Това съобщи
министърката на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на среща с журналисти. Тя уточни, че в момента в страната има само два такива центъра. Мрежата ще обхване 16 общини и 28 областни болници. В патронажните центрове ще работят лица с медицинско образование парамедици или лекари-асистенти. Андреева уточни, че тази есен започва 3-годишно обучение на парамедици и 4-годишно на лекари-асистенти в медицинските колежи и в медицинските университети, като обучението е по съвместна програма на МЗ и МОН. Досега обучаваните от БЧК парамедици имат по-ограничени правомощия. Възможно е центровете да са на териториите на болниците. Вноските, които се правят за здравеопазване, покриват определен пакет и той не е променян в последните години. Всички иновативни методи за диагностика и изследвания не са в пакета, поради което НЗОК не ги заплаща. Андреева заяви, че ще предложи да бъде отнето правото на лечение по каса на здравно неосигурените, които са имали възможност да внасят осигуровки, но не са го направили. За да си възстановят здравноосигурителните права, те ще трябва да заплатят всичко, което дължат на държавата от 2000 г. досега, а не за последните 3 години, както е сега. Андреева уточни, че не става въпрос за безработни, социално слаби и пр. По думите на министъра здравно неосигурените, които не са социално слаби, са около 150 хил. души.
Над половин милиард лева са задълженията на болниците в страната, като в това число не са включени дълговете на ведомствените - ВМА, МВР болница, Транспортна болница.
Готова е методиката за разработване на Национална здравна карта. Предстои обсъждане и започване на прилагането на картата в три пилотни области - Кюстендил, Кърджали и Плевен.



Аида Паникян
В.”Дума”

сряда, 9 април 2014 г.

Кажи благодаря на своя Лекар!


Благодаря към един лекар е обида за всички останали, на които дължа живота си

В звезди, палмово листо или някъде другаде, за всеки на този свят има нещо предопределено. Явно някоя от орисниците на моята люлка, засилена силно към черната бездна, е проявила състрадателност и е нарекла да стигам почти до нея и да се оттласквам отново към живота.
Много мисля, защо ли е била толкова благосклоннна към мен като аз на моменти и досега не съм винаги „бяла и добра”. И ако житейския ми урок е смирение и търпение, то явно все още не съм го научила. Стигмата и до днес ме държи в здравата си мъртва хватка. И до днес не мога нито да се засмея, нито да се зарадвам истински, защото знам, а и не ми се позволява дори за миг да забравя, че не съм като другите.
Започвам  с уговорка, че лекар, за мен е събирателно на всички лекари, които приемат отговорно професията си - не като работни часове за трудов стаж, а като съдба ... И, че ако изкажа благодарността си към един лекар ще е обида за всички останали, на които дължа живота си...
На 6 годишна възраст в Сливен, след бронхопневмония, правя декомпенсация. Никой не вярва, че ще оцелея, защото като бонус много често от носа ми тече кръв -пълнеща направо легени, както се казва. Баща ми,  светла му памет, го викат от военно занятие в страна, за да се сбогува с мен и първото чудо се случва именно тогава, когато го виждам в рамката на вратата, когато започвам да се оправям и да дишам вече без кислородната бутилка.
На 8 години ме оперират от сърце в 3-та градска – сега НКБ (поклон пред паметта на д-р Илиев, доц. Димитров, проф. Чавдар Драгойчев). Никой не вярва отново, че ще оцелея, защото тежа едва 16 кг., но и второто чудо се случва и операцията на вроден предсърден дефект е успешна. Само, че има едно малко но, което от тогава ме остави инвалид и беляза целият ми живот със много горчивина, разочарования, загуби и болка...
И така въпреки огромните лекарски грижи на 3-я ден получих мозъчен кръвоизлив и парализа на лява ръка и крак. Последвах рехабилитация с години, по-късно тръгване на училище, което за мен в истинския смисъл бе мъчилище, защото децата не искаха да говорят, играят с мен, защото съм куца, а на всичко отгоре и с очила. т тогава и досега все се мъча да се доказвам, че съм равна, че съм като тях, но все нещо малко не достига. Явно вина има и в мен за това. Понякога съм остра, пряма и безцеремонна. Като таралеж съм все наежена и бързам понякога първа да убода, за да се предпазя макар, че това после винаги ме кара да изпитвам вина и разкаяние понякога основателно, а понякога-не…
Но да се върна отново към моите ангели в бели престилки. Благодарение на тях и на добрата профилактика, при рутинен гинекологичен преглед, ми откриха РМШ, преди близо двадесет години. Само след месец, от поставяне на диагнозата, ме оперираха в сегашното СБАЛО (огромни благодарности към д-р Ралчева, проф. Иван Черноземски и останалите лекари, чиито имена вече не помня ).
И отново чудото се случи, защото благодарение на своевременната и адекватна лекарска интервенция в епикризата ми пише-карцином на място.
Днес съм и благодарен и тъжен човек едновременно. Благодарен за това, че съм жива, а тъжен, защото се чувствам различна, неразбрана, и защото от известно време, през две на третата година се боря непрестанно с институцията ТЕЛК. Там вина нямат лекарите, а бюрократичната, гадна машина, която премазва всички и нас като пациенти и тях като лекари. Скоро един лекар във ВМА ме нарече изключение, а друг кардиолог попита каква пластика ми е правена. Няма две мнения по въпроса-медицината днес е напреднала много, но лекаря е закрепостен към бумащинината.
Винаги, когато се нуждая от талони за ТЕЛК се чувствам унизена като човек, като просяк искащ милостиня, а и самите лекари също са на този хал и се въртят като гергьовски агнета на шиш само и само да ги осигурят. Ситуация крайно изнервяща и обидна и за двете страни. Специални благодарности към д-р Димитринка Маджарова, доц. Илия Кържин, доц. Васил Василев, д-р Николай Божанов, които винаги са намирали способ да осигурят нужните ми талони за изискуемите изследвания от ТЕЛК.
Няма да зачеквам темата  за прогресивното влошаване не само на моето здравословно състояние, а и на останалите инвалиди, от високите, трудно достъпни превозни средства, от стълбите без перила и т.н., но това е просто друга тема. Друга, друга тема, но и тя има отношение към ТЕЛК-а.
Ще завърша отново с уговорка, че лекар, за мен е събирателно на всички лекари, които приемат професията си като житейска мисия... Винаги съм вярвала , разчитала безрезервно на тяхната професионална преценка и помощ. И затова преклонно благодаря на всички лекари, както на споменатите тук, така и на пропуснатите в момента.
Благодаря ви от цялото си огромно оперирано, но не и атрофирано за чувства, сърце!

Българинт дава средно 1267 лв. за колата си годишно и едва 212 лв. за своето здраве

В сумата по поддръжката на един автомобил са включени разходи като задължителните данъци, винетки и застраховки на стойност около 667 лв., неизбежната смяна на зимни и
летни гуми, които излизат около 100 лв., смяната на масла и филтри, които костват на собственика още 100 лв. Ако няма сериозни повреди по автомобила, годишните поддържащи ремонти обикновено са между 300 и 500 лв. В извадката не са включени средства за гориво, които при пробег от 20 000 км годишно са около 5 000 лв. В същото време по данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2012 г. средният разход за здравеопазване, изразходен от едно лице за година, е 212 лв. Съпоставката между двете суми на годишна база показва, че българинът отделя приблизително шест пъти повече средства за поддръжката на автомобила, отколкото за превенция и грижа за здравето си. Заключението направиха от "Siemens" България след сравнение на данните на Българския автомобилен съюз (БАС) и НСИ за 2012 г.
„Данните красноречиво показват, че все още не осъзнаваме важността на грижата за здравето. Профилактиката е лична отговорност и зависи единствено от самите нас. Надяваме се, че тази статистика ще провокира хората да се замислят върху изключителното значение на превенцията”, коментира Тодор Воденичаров, ръководител сектор Здравеопазване на Siemens за България, Сърбия и Черна гора. „Всички проучвания показват, че редовната профилактика е водещ фактор за откриването на опасните болести в ранен стадий. Това от своя страна води до тяхното лечение”, допълва той.
Изследване на НЗОК показва, че миналата година над 3 хиляди българи по-малко са отишли на задължителния годишен профилактичен медицински преглед при своите лични лекари, в сравнение с 2012 г. За миналата година броят им е бил 3 546 855.
Сравнението установило също, че българинът е изключително съвестен по отношение на изправността на своя автомобил, като влага необходимото време и ресурс за преминаването на задължителния технически преглед - наличието на полица от валидна застраховка "Гражданска отговорносг, както и на документ за платен данък върху превозното средство, дължим към деня на извършването на периодичния преглед. В същото време той намира безброй извинения, за да не отиде веднъж годишно на медицински преглед, въпреки че е длъжен да го направи.

Стига реформи, дайте здраве на хората



За четвърт век реформи здравеопазването в България съвсем сдаде. Веднъж закриват общински
болници, после пак ги откриват. Веднъж свиват центровете за спешна помощ, после пък откриват по няколко в големите градове. Веднъж плащаш за избор на екипи в болницата, друг път ти казват, че било незаконно, но пак намират начин да ти вземат парите.
Ето и сега от здравното министерство обещават нови промени, ще искат онези, които не са плащали здравни вноски, да внесат сумите не за 3, а за 13 години назад. Помислили ли са колко много пари са това и кой среден българин може да си го позволи? Отгоре на всичкото за поредна година болниците са потънали в дългове - този път били за 500 милиона лева.
Хайде стига толкова реформи, че от тях здравеопазване не остана. Лекарите и медицинските сестри се разбягаха по чужбина, а от хората искат все повече да доплащат, за да ги лекуват. Специално възрастните имат право на достоен живот, но това означава задължително, че за тях здравеопазването трябва да обърне специално внимание. Да има спешна помощ за болните и в големия град, и в малките села. Да има качествена медицинска помощ от най-добрите специалисти. И задължително цената на лечението им да е съобразена с техните възможности. Защото не може пенсията да е 200 лева, а да искат от възрастните хора да плащат хиляди за една операция.


В.”Клуб 100”

Плащане на здравни вноски със задна дата нарушава Конституцията, според лекари


Ако стане задължително здравни вноски да се плащат със задна дата, това ще е нарушение на Конституцията. Това каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването пред БНР в коментар на информацията, че министър Андреева ще предложи неосигурените за здраве лица, които не са социално слаби, но искат да се лекуват по линия на здравната каса , да си заплатят всички здравни вноски за всички години назад от 2000 година досега. Той посочи, че в България е приет принципът предишни плащания на здравни вноски да се дължат до три години назад. "Не може да наложиш санкция със задна дата, защото ще нарушиш Конституцията", заяви той. И попита защо при положение, че здравните вноски са задължителни, МФ не може да ги събере. Това е въпрос, на който трябва да отговори министърът на финансите, смята Кацаров. Дори всички хора да започнат да си плащат
здравните вноски – в това няма особен смисъл в момента, каза той. Според него здравеопазването няма да стане по-добро, защото проблемът е как се разпределят наличните средства. Друга причина е, че Законът за бюджета на НЗОК е част от консолидираната фискална програма, т.е. НЗОК и да иска, не може да похарчи повече пари, отколкото харчи в момента, дори и да събере два пъти повече, добави той. Според друг представител на лекарското съсловие - заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов, пътят за решаване на проблема с големия брой здравно неосигурени не е в това да се карат хората да плащат здравни вноски със задна дата. Първо трябва да се върне доверието в системата. На следващо място да се промени здравноосигурителния модел, добави Йорданов. По мнение на Йорданов при всички положения трябва да има консенсус на политическо ниво, т.е. всички да са съгласни с начина, по който хората ще бъдат върнати в здравноосигурителната система. Той коментира, че отделни мерки, като тази, не вършат работа и досега не са дали никакъв ефект. И уточни, че въвеждането на електронната здравна карта до някаква степен ще изясни точно колко са неосигурените и какви са те и съответно как да бъде подходено. Д-р Йорданов посочи, че в България се плаща най-ниската цена за здравеопазване на човек от населението. „Така че ние искаме европейско здраве, но със средствата, които разполагаме – те са най-малките от всички европейски държави. Така че приходите в системата са също много важни. Категорично трябва да се хванем за този въпрос”, заяви той. Според него държавата трябва да даде пример и да се издължи към здравната система, поемайки в пълен размер здравните осигуровки на деца, пенсионери, учащи и другите групи, за които е поела ангажимент, но сега осигурява на 50 процента. Другото, което е много важно, е Касата да се отдели от фиска на държавата, защото така финансовият министър определя правилата, а това са парите на всички осигуряващи се. Това трябва да е институция, която не зависи от държавата, заяви заместник-председателят на БЛС. 

 www.investor.bg

Зов за помощ! Млада бургазлийка търси пари за скъпо лекарство



Писмото е изпратено до медиите от омбудсмана на Бургас Таньо Атанасов с молба за помощ. Ето и неговото съдържание: “Казвам се Дарина Василева. Живея в гр. Бургас и съм на 34
години. Пенсионерка по болест с 132 лева пенсия. Имам нужда от финансова подкрепа. Страдам от Лупус еритематоидес или SLE. Впоследствие получих Диабет, Остеомиелит, Остеопороза. Лекарите не могат да ме лекуват със стандартните лекарства, заради споменатите заболявания, защото могат да ми навредят вместо да подобрят състоянието ми. След внимателно обсъждане на моя случай, лекуващите ме лекари от Клиника по ревматология – МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД – София – проф. д-р Р. Рашкова д.м.н., проф.д-р Коларов д.м.н., д-р Павлова, прецениха, че най-подходящото лечение за мен е с Имуновенин. Трябва да ми се слага всеки месец поне една година. Това лекарство струва по 1 200 лева на месец, сума, която е непосилна за мен и моето семейство. Здравната каса не го заплаща, а от това лекарство бих могла да изляза в ремисия. Не искам повече увреждания и инфекции. Моля Ви ако можете да ми помогнете с нещо направете го, ще съм Ви много благодарна. Това лекарство ми е шанс за малко по-добър живот. Моля Ви! Прилагам и копие от Епикриза от Клиника по ревматология – гр. София. С най-голямо уважение, Дарина Димитрова Василева Гр. Бургас, к/с „Изгрев“ бл. 55, вх. 2, ет. 3, ап. 7. Тел: 0886 232396

Белгия гони болни и безработни европейци, българите сред най-застрашените

Белгия все по-често гони чужденци от ЕС, ако останат без работа или дори ако се разболеят,
съобщават местните медии. През миналата година от кралството са били изгонени 2712 европейци, докато през 2011 г. броят им е бил 1918, а през 2010 г. 940, цитира данните БТА.
Българите са сред най-често експулсираните от Белгия.
Заплашени са онези, чийто престой в Белгия е бил пократък от 5 г., работили са в продължение на по-малко от 12 последователни месеца, безработни са от повече от половин година и са получавали социални помощи повече от три последователни месеца. Сред застрашените са също гражданите на Исландия, Швейцария и Норвегия.
Съответната евродиректива. прилагана в случая, е била замислена за борба с измамите с обществените средства от ромите и на чужденците от южната част на ЕС, засегната най-тежко от кризата. Въпреки това прилагането на закона води до странни случаи, при които заповед за напускане на страната получават хора с установена професия, които по стечение на обстоятелствата са се обърнали към службите за социални грижи.
Още по-сериозна е констатацията, че гражданите на ЕС получават в Белгия по-лошо здравно обслужване дори от чужденците с неуредено право на престой. Правилата ги задължават при установяването си в Белгия наред с придобиването на личната карта да се регистрират и в здравната каса , като така прехвърлят националните си здравноосигурителни права. Заради бюрокрация процесът е бавен, а често и нерезултатен, тъй като по закон белгийската здравна каса поема част от разходите за лечение само когато съответната услуга се покрива от осигурителната каса на държавата на произход на чужденеца. В противен случай трябва сам да плати пълната стойност на услугата.
Често граждани на ЕС, които заболяват и се наложи да се обърнат към социалните служби на Белгия, попадат в графата на подлежащите на експулсиране. Така освен че са лишени от правото на здравеопазване, те са изправяни пред изискването да напуснат страната.
Една от идеите в белгийския парламент е право на социални помощи да имат онези, които са правили вноски по-рано към местния осигурителен бюджет.
Миналата седмица стана ясно, че доклад, подготвян от германското правителство, предвижда безработните европейски имигранти да бъдат гонени от страната въпреки правилата в ЕС. Британският премиер вече обяви такива строги мерки за имигранти тези, които не работят, просят или нощуват на открито, ще бъдат експулсирани.


В „Струма” 

Пациентски организации свалят доверието от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева



В открито писмо до медиите, няколко пациентски организации обявиха, че снемат доверието си от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева заради безотговорното отношение на ведомството й към превенцията и лечението на зависимостите - наркотична и алкохолна. В последните месеци се натрупаха няколко грешки на Министерството в различни области и, въпреки разбиранията ни за подкрепа и диалог, не можем повече да правим компромиси за сметка на пациентите, подчертават от пациентските организации "Заедно с теб".

7-месечно бебе-спасено с трансплантация

Това съобщиха от МЗ.
Донор е 55-годишен мъж, чиято мозъчна смърт е констатирана в МБАЛСМ „Пирогов". С благородното решение на близките му да дарят органите на починалия ще бъдат спасени трима души.
Спасеното бебе на 7 месеца, е с чернодробна недостатъчност, е трансплантирано в столичната болница „Лозенец" и е и най-малкият пациент у нас, на когото се извършва чернодробна трансплантация.
Другите двама пациенти са 52-годишен мъж и 27 годишна жена. На тях са направени бъбречни трансплантации в УМБАЛ „Александровска". 
Изпълнителната агенция по трансплантация и здравното министерство изказват своите съболезнования към близките на донора и благодарност към екипите, осъществили тежките операции.

Д-р Красимир Миланов: Циркониевите импланти приличат най-много на естествените зъби




Д-р Красимир Миланов е роден в Русе през 1972 г. Завьршил е факултета по дентална медицина на Медицинска академия-София. Има призната специалност „Орална хирургия", защитена пред републиканския специалист по лицево-челюстна хирургия проф.Угринов в болница ..Св.Анна" в София и доц.факих от факултета по дентална медицина. Д-р Миланов е член на Сдружението на оралните и лицево-челюстни хирурзи и е активен участник в редица международни конгреси и специализации по имплантология в света.
- Д-р Миланов, вярно ли е, че изцяло циркониевите импланти са най-новият писък на модата в имплантите?
- Така е, но не е въпрос на мода, а на развитие на имплантологията. Това е областта, в която наистина технологиите навлизат с изключителна скорост и всичко става все по-добро за пациентите. Мястото на добре познатите импланти от титан се заема от циркония - изключително здрав материал, който не съдържа метал.
Циркониевият оксид е химично съединение, съдържащо редкия елемент цирконий. Той е с висока устойчивост и има приложение в промишлеността, медицината и космическите технологии. Клиничните изпитания и изследването на материалите доказват, че използването на циркониев оксид гарантира безопасно, дълготрайно и стабилно зъбно възстановяване. Циркониевият оксид се отличава с невероятната си якост, изключителна устойчивост на счупване, има здравина и лекота, превъзхождащи стоманата. Той не отделя йони в организма за разлика от титана.
- Когато е в устата на човек, как се приема от организма?
- Алергичността към него е равна на нула и това го прави подходящ за хора, които имат алергия към метал. Самият химичен елемент цирконий е преходен метал, но химичното съединение циркониев диоксид не съдържа метал - то е биокерамика, което означава, че не е проводник и не генерира електрически заряд и няма опасност от корозия. Циркониевият оксид притежава прозрачност за разлика от метала и е най-близък до естествените зъби - не се променя при различните светлинни условия /дневна или изкуствена светлина/, както се случва това с другите титаниеви импланти. При неговото поставяне се избягва и неприятното тъмно оцветяване в областта на венците. Дори при отдръпване на костта и венеца частта, която се вижда, наподобява естествен зъбен корен.
Имплантът се изработва изцяло от този материал и отдолу няма метал, който да прозира и да сивее, както е при титана. Затова изкуственият зъб стои като естествен. От 20 години цирконият се използва в ортопедията за направа на изкуствени стави.
- За кого са подходящи зъбните импланти от цирконий?
- Изключително в естетичната зона отпред, но има фирми, които са разработили импланти от циркониев оксид за дисталните моларни участъци /кътните зъби/. Хората рано или късно през своя живот стигат до момент, в който са загубили един или няколко зъба. Решаването на този проблем може да се осъществи по няколко начина - чрез мост /в този случай недостатък е, че трябва да се изпиляват съседните здрави зъби/, чрез частични или тотални протези /за съжаление подвижни/, чрез поставянето на зъбен имплант. Последният в повечето случаи е най-добрият и оптимален вариант за лечение на липсващ зъб. Преимуществата са, че не се изпиляват съседните естествени зъби, а също така предпазва и от загуба на кост.
Имплантът действа като естествен зъбен корен, който прехвърля дъвкателните сили и запазва костта здрава. Естествено решението за поставяне на имплант трябва да бъде обсъдено с хирург-имплантолог и протезист. Те са специалистите, които могат да предложат различни варианти според индивидуалните особености на всеки. Избира сс добра имплантологична система и се преценява размерът на имплантите, които ще се поставят в конкретния случай.
- Има ли различни варианти?
- Съществуват много и най-различни имплантатни системи. Не бива да се робува на марката. По-важен е начинът на точно изпълнение на хирургичния протокол. Всеки пациент трябва да знае, че поставянето на зъбни импланти е безболезнена процедура, защото се извършва под упойка. На пациента се дават инструкции и указание как грижливо да почиства зъбните импланти и да спазва стриктна орална хигиена, защото успеваемостта на процедурата зависи изключително много и от личната отговорност на пациента. Още едно предимство на циркониевите импланти е, че повърхноста им е без пори както при титаниевите и не задържат бактерии. Това намалява опасността от периимплантит - отхвърляне на импланта. В заключение искам да подчертая, че опитът, който има гилдията с поставянето на импланти от цирконий, е малък, но това е една правилна стъпка напред.


В.”Утро” 

Непознатите страни на съвременната дентална медицина



Определено денталната медицина вече не е същата. Ако оставим настрана лъскавите офис сгради, възможността за модерен дизайн на лечебните кабинети, съвременният
пациентомаркетинг и погледнем зад кулисите на денталната медицина, ще видим стремглавото навлизане на все по-нови технологии, позволяващи по-бързо, по-точно, по-безболезнено и по-естетично дентално лечение. Съвременните достижения на компютърните технологии вече са внедрени във всички дентални специалности.
Най-популярната и най-разбираема за пациента е областта на денталната протетика. Заместването на загубени зъби посредством снемаеми или неснемаеми протезни конструкции винаги е било рутинна процедура. Днес обаче има възможност за отпечатване на протезното поле посредством интраорален скенер, без необходимостта от неприятните, стичащи се в гърлото отпечатъчни материали. Металокерамичната технология за изработване на коронки и мостове е позната вече повече от 55 години. Тя не се е променила съществено през годините, с тази разлика, че днес има възможност металният скелет да се изработи след виртуален моделаж с помощта на специализиран софтуер и да бъде фрезован впоследствие посредством стругове с цифрово програмно управление, популярни като CAD/CAM(Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing). Така се избягва бавният процес на восъчен моделаж и трудоемкото и компромисно понякога центробежно леене на металния скелет. Освен уникална точност тази технология позволява "изрязването" на скелета от всякакъв вид метали, включително и титан.
Ставащият все по-популярен през последните години материал - циркониев диоксид, вече не е екзотика, а ежедневие. Използването на най-здравия материал в денталната медицина за изработване на различни безметални протезни конструкции с помощта на CAD/ CAM или ръчни копинг машини позволява дълготрайни и естетични конструкции.
Денталната имплантология също се промени. На базата на мултидисциплинарния подход днес имаме утвърдена самостоятелна специалност. факултетът по дентална медицина на МУ - Варна, е първият в страната, въвел специализация по тази бутикова дисциплина. Възможността за предварително виртуално 3D планиране на мястото и позицията на имплантата в костта или необходимостта от предварително костно възстановяване превърна поставянето на дентални имплантати в прогнозируема и надежна процедура. С подобни технологии е възможно изработването на конструкцията още преди да бъде поставена имплантата.
Откакто в денталната медицина навлязоха високо и нискоинтензитетните лазери, методите на лечение вече не са същите. Възможността за по-безболезнено, бързо и сигурно лечение ги превърна в неоценим помощник както в ежедневната дентална практика, така и при провеждане на специализирани, високотехнологични манипулации в областта на имплантологията, костновъзстановителната хирургия и пародонтологията. Високоинтензитетните лазери превърнаха мекотъканните корекции в устната кухина в рутинна безшевна процедура с изключително бърз регенеративен ефект. Всеки от нас си спомня неприятния звук на зъболекарската машинка и усещането от допира й до зъбните тъкани. И деца, и възрастни днес се възползват от възможността за безконтактно лечение на кариозните процеси с високоинтензитетен лазер с водно охлаждане.
Високоинтензитетните лазери направиха революция и в ендодонтията (науката за обработка на кореновите канали). Дезинфекцията на кореновия канал може да бъде осъществена с различни методи, но единствено иригационният протокол с високоинтензитетен лазер ни дава пълна гаранция за отсъствие на микроорганизми в латералната микроканалчеста система. В разработката на този метод в Япония взе участие и български лекар по дентална медицина. Ако към това се добави и пълният арсенал на съвременната ендодонтия, състоящ се от апекслокатори, ротиращи никел-титанови инструменти, специализиран ендодонтски микромотор, система за механична обработка на изключително криви канали, топли кондензационни методи за триизмерно запълване на основната и микроканалчестата система, работа под ендодонтски микроскоп, то можем смело да кажем, че освен бърза и безболезнена, обработката на кореновите канали е манипулация с гарантиран ефект.
Не можем да подминем и ортодонтията. Компютърните технологии навлязоха и в тази дентална специалност. Подреждането на зъбите в правилни зъбни дъги след предварително софтуерно планиране вече не е казуистика, а рутина.
Но както и да се променят технологиите и апаратурата, каквито и нови материали да бъдат въвеждани, човешкият фактор винаги ще остане решаващ за успешния изход на лечението. Стремежът за непрекъснато професионално усъвършенстване и екипната работа са ключът към съвременна дентална практика.


В. „Народно дело” 

Лекари от три болници спасиха 8-годишно дете



Лекари от три болници спасиха живота на 8-годишно дете с пробит черен дроб. На 15 март Павлин карал колело в родния си град Мездра, но паднал тежко. Дръжката на велосипеда се
забила в корема му и пробила черния дроб. Хлапето останало проснато неподвижно на улицата, а негова приятелка хукнала да вика майка му. „Когато отидох, той едва си поемаше въздух разказа за „Преса" майката на момчето Искра Василева.
Линейката дошла за минути и закарала Павлин във Враца. Докторите там направили 4-часова животоспасяваща операция, спирайки кръвоизлива в дроба. Още същата нощ детето е преместено с реанимобил в детската хирургия на „Пирогов". Там медиците правят втора спешна операция, която криела огромен риск.
„Казаха ми, че може да не оживее", през сълзи си спомня майката. След седмица в реанимацията състоянието на Павлин се подобрило. Изследванията и скенерът обаче показали, че има прекъснат голям жлъчен път, а в черния му дроб продължават да се събират течности и гной.
„Викнаха ме на консултация в „Пирогов" и разбрах, че положението е лошо", обясни за „Преса" началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на ВМА проф. Никола Владов. Резултатите от скенера показали, че ще се наложи трета операция.
Докторите решават да премесят Павлин във Военна болница , защото интервенцията изисква специализирана клиника. На 4 април проф. Владов и екипът му извършват сложната операция, при която правят разрез на мястото на другите два и изрязват половината черен дроб на детето, за да спасят живота му. Освен риска от кръвоизлив има опасност и от усложнения заради отварянето на корема за трети път в рамките на три седмици. „Успяхме да се справим без капка кръв, а останалият дроб вече се възстановява. До няколко седмици органът ще се регенерира напълно", посочи проф. Владов.
Вчера Павлин беше изведен от реанимацията и преместен в отделението. „Все още ме боли малко, но вече искам да се прибирам в Мездра", казва второкласникът. Твърди, че пак ще кара колело, но ще внимава повече. Геройски приема факта, че за 20 дни е претърпял три операции, има шевове от гърдите до под пъпа, тръбички стърчат отвсякъде вливат му системи и го бодат през 6 часа. „Много благодаря на лекарите, които ме спасиха. Всички ми обръщат внимание, питат ме как съм и ми обещават, че скоро ще се прибера вкъщи", добавя смелото хлапе. Майка му не крие сълзите и също благодари на медиците. „Днес (вчера б.а.) е техният празник, пожелавам им да са живи и здрави и никога да не спират да вършат това, за което са призвани", казва Искра Василева.

 Жулиета Недялкова

В.”Преса”

Болниците не са длъжници, на тях им дължат пари



Работата на лекарите е да лекуват, а не да решават проблема със здравнонеосигурените българи и да събират пари от тях. Това заяви в навръх професионалния празник на здравния работник
ректорът на Медицинския университет в морския град проф.  Красимир Иванов. Според него трябва да има санкции за хората, които имат възможност, но не си внасят вноските. Болниците нямат задължения, а неизплатени суми за извършени дейности, смята още проф. Иванов, който е и председател на борда на директорите на УМБАЛ „Св. Марина”.
„Не може една болница да изхарчи 2000 лв. за лечението на пациент, а Здравната каса да й изплати 1000 лв. Казват се, че болниците са длъжници, но всъщност на болниците им дължат пари”, коментира проф. Иванов. Той очаква следващия месец да заработят линейните ускорители в „Св. Марина” и да бъде прекратена практиката „бедният българин да плаща на богатите държава за лечение”. В тази връзка ректорът на Медицинския университет се похвали със спечелен от висшето учебно заведение проект за изграждане на център за костно-мозъчно трансплантация, който е на стойност 2 млн. лв. Апаратурата ще позволи да бъдат оперирани пациенти, на които сега им се налага да търсят медицинска помощ в чужбина.
Според проф. Иванов лекарската професия не е оценена в България, а грешките на медиците се преекпонират. По думите му сериозен проблем е въпросът със специализациите, заради който много млади доктори напускат страната. Младите лекари отиват в чужбина и специализацията им започва от първия ден, стартовата им заплата е 4000 евро, осигурява им се жилище”, добави той.

 www.antenneair.com 
dariknews.bg Днес+

Връщането на здравни права може да поскъпне драстично


Връщането на здравните права на хора без осигуровки може значително да се затрудни, ако
правителството и парламентът одобрят нова идея на здравния министър д-р Таня Андреева - здравно неосигурените лица, които не са социално слаби, да се връщат в системата само срещу заплащане на всички здравни вноски за всички години назад. В момента за един месец вноската е 16.80 лв., а за три години - 604.80 лв. Наскоро по-строги санкции поискаха и от Българската стопанска камара.

Рени пропява на иврит в „Биад”


Фолк певицата, която от две години живее в столицата на Израел - Тел Авив заедно със семейството си, се прибира за концерт в София
На 9 април изпълнителката на хита „Влюбих се опасно” наруши „мълчанието” и зарадва почитателите на попфолка, като бе и първия специален гост на поредица от партита по случай 20-годишнината на емблематичния столичен фолк клуб „Биад”.
Въпреки, че тематиката на купона ще е ретро фолк певицата включи в репертоара си някои от най-новите си песни. Специален комплимент към родната публика бе и популярна песен на иврит, която изпълнителката е научила перфектно и пресъздаде на живо на родната сцена.
Тя сподели, че вече има в репертоара си няколко песни на иврит, но „в България хората знаят само една от тях, която е стара еврейска песен и е популярна в изпълнението на Ищар - "Хорачт хайкалиптос". Именно с нея тя зарадва своите почитатели.
Рени представи и емблематичните си хитове като "Като птица съм свободна", "Влюбих се опасно", "Искам те", "Ранена", песни от последния й албум "Нека няма край" - "И нея купил си с пари", "Магия" и "Бях на ръба".
„Най-новата ми песен, която излезе с видеоклип се казва "Мъжете също плачат" и я подготвих с композитора Милен Македонски за "Евровизия", но както знаете България се отказа от този форум. Но на участия като в „Биад” не пея балади, там залагам единствено на хитови бързи парчета, сподели фолк певицата.
Тя сподели още, че не се прибира често в България. Този път ще остана само за два дни, през които вече е организирала и срещи с приятели и гостуване в телевизионно шоу. Иначе за по-дълго ще се прибере със семейството си през лятото, когато е лятната ваканция на децата и.
Рени допълни, че ако успее ще се види и с композитори по повод нови проекти.

Георги Димитров: Песимист означава да напиша във Фейсбук:„Петък е, не ми се работи!“



Георги Димитров е кмет на Карнобат. В момента той изпълнява своя втори мандат. 
- Г-н Димитров, по колко европейски проекта работи Община Карнобат?
- Европейските проекти в Карнобат не са новина. Миналата седмица презентирахме по „Регионално развитие“ стартирането на проекта за разработване на интегрирания план за градско развитие за следващия програмен период. В ход на изпълнение е проект по ОП „Околна среда“ за изграждане на претоварната станция за отпадъци, която е част от големия проект за регоналното депо за битови отпадъци Бургас. В ход е и изпълнението на шест проекта по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Кандидатстваме със 17 проекта по местната инициативна група. Вече имам подписани договори за 2 -3 по всички възможни национални програми, включително и тези, с които Община Поморие спечели и ние спечелихме 1 290 000 лева. За 36 милиона играем обществена поръчка за Водния цикъл на Карнобат- пречиствателната станция с канализациите. Върви обжалване на проекта „Маркели“, а и има вероятност да загубим проекта. Така че нашите проекти са ежедневие. Имахме заседание на общинския съвет, на което дадоха съгласие да кандидатстваме и за други малки проекти, единият от които е в село Кликач. Става въпрос за реновиране на парка и изграждане на детски площадки. Иначе изпълняваме собствения си бюджет. Ние сме с една солидна строителна програма, акцентираме върху услугите на гражданите. Местим и общината в новата сграда. Това е животът в Карнобат. Напрежение и работа. Кметовете сами ще кажат последната дума за алкохола по баловете? 
-Какво ще реши г-н  Димитров? - Да, така е. Добре играем тенис. Прехвърляме си топката. Сега отговорността ще бъде върху нас. Бил съм скоро абитуриент, преди 35 години. Нормално е да направим всичко необходимо, за да не разваляме празника на децата. Не съм писал още заповед, но мисля, че ви казах какво ще напиша в нея. 
-Какъв е процентът на безработицата в града?
- Много е особена е структурата на безработицата в Карнобат. В момента сме около 10 %-това е таванът, а тя сега ще започне да пада. В Карнобат има около 1000 безработни, като в същото време ние внасяме над 1300 човека от други общини. Което означава, че нашите безработни не са квалифицирани. В момента няма такава работа, която можем да им създадем. Сега ще намалее действителната безработица, защото тръгват по полето, една част от тях сивата икономика и все пак ще имат какво да работят. Досега сечаха дърва в парка над Карнобат, събираха вторични суровини, което нерядко е свързано с унищожаването на общинско имущество. Сега ще бъдат ангажирани и ще получават някакви доходи. Проблемът е, че се изчерпаха възможностите по ОП „Човешки ресурси“, чрез която се създаваше заетост. Националните програми за социални помощи към заетост също са с изчерпан ресурс. Сега министерството на труда и социалната политика разработва нова програма, за да осигури 5 милиона лева. И да се създаде работа на охранители. Вече набираме списъците. Министър Хасан Адемов беше в Бургас, но бях на заседанието на управителния съвет на Националното сдружение на общините в София. Проведохме среща със здравния министър Таня Андреева по въпросите на здравеопазването и главно Спешната помощ. 
-Има ли новина от срещата?
- Един от основните проблеми в спешната помощ е свързан с липсата на кадри. Добрата новина за региона е, че в Бургас ще бъде разкрит филиал и в него ще започне прием на студенти. Те ще бъдат включени в екипите на Спешна помощ. Филиалът ще отвори през септември. Общо на 3 места се предвижда да бъдат разкрити филиали- в София, Варна и Бургас. Приемът ще бъде за над 100 деца. 
-Добра ли е новината? 
- Разбира се. В Карнобат големият проблем е, че не сме попълнили екипите. Имаме линейки, имаме шофьори, но нямаме фелдшери и среден медицински персонал. Да не говорим, че нямаме щатове за лекари. Един лекар учи 10 десет години, за да придобие специалност и не иска да работи за 400-500 лева. И това е нормално. И това ще даде възможност ние да си подготвим кадрите, не веднага, но за в бъдеще. Изразихме и становища по няколко Законопроекта. Например изменение в Закона за пътищата и сега вероятно ще ни обвинят в задължения. Прехвърлянето на автомобилите да става в Общините. Да се изземе тази работа от нотариусите. Моето лично мнение е малко скептично. Един нотариус има образованието да провери документите, внася собствени средства в един гаранционен фонд и сега ще трябва да вършим всичката тази работа с един- двама служители срещу постъпване на някакви приходи в общината. Никой не е против това да му влязат допълнителни пари в общината, но към настоящия момент на мен ми се вижда малко несвойствено. Още повече, че в малките общини ние не разполагаме с толкова добри специалисти. А там трябва да назнача юрист. Моето щатно разписание ми дава възможност да му дам заплата примерно 500 лева. 
-Познавате ли юрист, който да работи за 500 лева? Аз-не! Отдавна приехте Бюджета на Общината за 2014 година. Как го определяте? 
- 15 милиона лева е. Напрегнат бюджет, навсякъде са по-високи равнищата и на собствените приходи и на държавните делегираните дейности. Наблюдавам какво върви в момента и мисля, че ще се справим. 
-Активният туристически сезон наближава? Карнобатлии бягат ли към морето? 
- Не съм забелязал да тръгват масово към морето. В момента в туристическия бранш се очертава дефицит от около 100 хиляди души персонал. Говоря за сервитьори, камериерки, бармани , готвачи и т.н. От безработните в Карнобат, които познавам, от тези, които идват в приемния ми ден, половината не стават за тази работа. Качество в хотелите се постига с високи квалифицирани кадри. А това, което ние имаме е годно да мете улици. Такива по морето си имат достатъчно. По морето ще се устремят миграционни потоци. Дай Боже да има туристи. Тези дни има общо събрание на акционерното дружество на Слънчев бряг. Те не са песимисти, независимо, че кризата в Украйна ще окаже влияние на туристическия бранш у нас. В живота няма празно място. Появили се празнота, то тя ще бъде запълнена. Това, което беше изградено у нас през последните 10 години като туристическа база наложи да се създадат добри мениджъри в туристичския бранш. Те ще му намерят лесното, още повече че те са специалисти. 
-Оптимист сте обаче?
- Не бих могъл да не бъда. Песимист означава днес да напиша във Фейсбук: „Петък е, не ми се работи!“. 
-Наближават избори за Европейски парламент. Как виждате Вие изборния процес? 
- По отношение на работата на политическите партии всички сме оцветени. Когато сме на работа, сме кметове на всички. В почивното си време всеки един от нас клони към определена политическа партия. Политическата палитра в момента е доста разнообразна. Аз не съм човекът, който може да прави социологически проучвания и прогнози. Притеснявам се от ниска избирателна активност. Има известна апатия у хората според мен. 
-На какво според Вас се дължи тя? 
- Вижте, ние ще гласуваме за европейски парламент. И е нормално европейската тематика да влезе в контекста на политическите послания. У нас нещата не стоят така. Бях преди 10 дни в Холандия. Там имаха местни избори. Те си вплитат местните и регионалните проблеми в политическата агитация. Ние сега тръгваме на европейски избори и вместо да говорим за европейски ценности, европейско законодателство, заради това, че нашите фермери са ощетени и получават по-ниски субсидии от техните събратя, ние извеждаме на преден план нашите местни, локални проблеми. С тях излизаме пред хората да ги убеждаваме, че като гласуват за еди кой си евродепутат ще ви бъдат оправени пенсиите. Няма да ви бъдат оправени! Европа не ни ги оправя. Европа ни дава възможност да ползваме програмите по европейския социален фонд например. Виждам, че излизат различни хора от крайностите на политическия спектър и всъщност говорят едно и също. Гледах различните национални телевизии и ми направи впечатление, че всички политически формации са се устремили да станат първи. Имаше една велика мисъл: Всеки войник носи генералски жезъл в раницата си. -Това е борбата сега, кой да е първи. Не мислите ли, че е така? 
- На 26-и сутринта ще видим.


www.gramofona.com