Translate

петък, 7 март 2014 г.

Предстои най-голямото младежко кариерно събитие - "Национални дни на кариерата 2014 - добра кариера, добър живот"



13-то му поредно  издание ще се проведе от 18 март до 10 април в София, Варна, Велико Търново, Русе, Свищов, Пловдив и Бургас, при следния график:
8-19 март-София, НДК, 5 етаж;
25 март-Варна, Галерия „Графит“;
27 март-Велико Търново, Великотърновски университет, V корпус;
1 април-Русе, Русенски университет „А. Кънчев“;
3 април- Свищов, Стопанска академия „Д. А. Ценов“;
8 април- Пловдив, Международен Пловдивски панаир, Конгресен център;
10 април- Бургас, Бургаски свободен университет.
 От самото начало на инициативата,  през 2002 г., до сега Национални дни на кариерата са посетени от над 172 000 млади хора. От тях над 30 000 са намерили работа или стаж.
Форумът е единствен по рода си и мащаба си в страната. Той е мястото, където бизнесът среща младите хора и им предоставя шанс за развитие и реализация в кариерата си у нас. Младите хора имат възможност да научат за предлаганите от фирмите участници стажантски програми и работни места и да намерят подходящите за себе си. С други думи предлагат се работни и стажантски места на студенти и млади специалисти, поясни Светлозар Петров, Управител на JobTiger, който е  и един от организаторите на събитието.
Биляна Георгиева, мениджър „Човешки ресурси“ в Нестле България (най-голямата хранителна компания в света е генерален спонсор на инициативата за 11-а поредна година) и другия организатор на форума акцентира върху отдадеността на компанията към развитието на младите хора и чрез Инициативата им за насърчаване на младежката заетост в Европа - Nestle needs YOUth (Нестле се нуждае от младите хора).
За периода 2014-2016 г.  Нестле България ще осигури възможност за работа на 150 младежи и ще създаде стажантски позиции и програми за обучение на още 180 млади хора. За миналата година компанията е осигурила работни и стажантски  места за 33 млади хора на възраст до 29 години. А само за януари на 2014 год. са наети 13 души.
По традиция Форумът е придружен от предварителни специализирани срещи - уъркшопи. Те се провеждат в различни университети в цялата страна, дни преди откриване на събитието. По време на тези срещи студентите имат възможност да се запознаят в детайли с подготовката на автобиография и мотивационно писмо, както и да получат ценни съвети за поведението си по време на интервю за работа. Младите хора имат възможност да разберат какви са качествата и поведенията, които се търсят, както и кои са стъпките и изборите на успелите мениджъри. Представя се и кратка предварителна информация за фирмите, които участват в „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“, които са от всички сфери на бизнеса.
В тази връзка управителя на JobTiger сподели, че между 75-80% от завършилите студенти отпадат още на първи кръг, поради граматически грешки и неправилно, непълно попълнени документи най-вече визира автобиографията, която повечето неглижират. Той посъветва тя да се пише грамотно и пълно, за да имат шанс кандидатите да стигнат до интервю и да получат желаната позиция. По думите му  у нас се наблюдава особена ситуация -безработицата възлиза на близо 400 хил. души, но същевременно и има  близо 10 хил. свободни работни места, поради липса на хора с подходяща квалификация.  Свободни места има в сферата на услугите и за позициите, при които се изисква владеене на повече от един чужд език.
И тази година, по време на форума, ще бъде организирана семинарна програма в градовете София, Варна, Пловдив и Свищов.
JobTiger и Нестле България  ще присъстват със свои щандове във всички градове, в които се провежда „Национални дни на кариерата“. На тях ще присъстват специалистите по подбор на персонал в двете компании, които ще провеждат безплатни кариерни консултации на посетителите. Освен да се възползват от добрите съвети, младите хора ще имат възможност да се включат и в томбола за награда, предоставена от JobTiger. Компанията е осигурила и други полезни и приятни изживявания за посетителите на Форума.
Участието на студентите и младите специалисти в „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ е безплатно, но стажовете са платени .
В заключение организаторите подчертаха, че правят всичко възможно да направят по-лесен достъпът и диалога на младите хора  до пазара  и бизнеса у нас.  
„Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“е един шанс, който не бива да се пропуска, бяха единодушни  и Георгиева и Петров.

  ---------

За 20 години в България, Нестле се утвърждава като един от най-големите стратегически инвеститори в страната, социално отговорна компания, подкрепяща множество значими каузи за българското общество и надежден работодател с над 1500 служители. Компанията има дългосрочни традиции в подкрепата и наемане на млади хора на работа и за повече от 16 години студенти и млади професионалисти имат възможност да участват в стажантски програми в Нестле България като придобиват практически познания в голяма международна компания в реална трудова среда. Програмите дават възможност на младежи с малко опит да се докоснат до ключовите аспекти от разнообразния бизнес с глобално мислене и затова те се радват на голям интерес. 100% от участвалите в едногодишен стаж в Нестле България за 2012 са продължили своето професионално развитие в компанията.
Традиционното партньорство между компанията и организаторите на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” JobTiger е част от устойчивото и дългосрочно развитие на програмата на Нестле за корпоративна ангажираност към обществено значими инициативи.
JobTiger.bg е HR компания и кариерен сайт от  2000 г. След повече от 13 години опит и международно ноу-хау JobTiger има над 26 000 клиента и контакт с повече от 290 000 търсещи работа в цяла България – от студенти и талантливи млади хора до опитни професионалисти и мениджъри.



Безжичните, устойчиви на водни пръски слушалки от Sony - създадени за спорт


Новият модел безжични, устойчиви на водни пръски, слушалки MDR-AS700BT на Sony
дава възможност да се слуша музика дори, когато се тренира. Стилните слушалки съчетават твърда и гъвкава конструкция с отлично качество на звука благодарение на внушителните 30-милиметрови динамични драйвери. Удобният дизайн с плътно закрепване на тила ги държи здраво на място, дори при най-активни тренировки.
Вградената NFC и Bluetooth свързаност пък дава свободата човек да се наслаждава и да управлява с лекота музиката от своя смартфон или музикален плейър без ограничаващи движенията кабели. Просто е необходимо само да се докосне смартфона с вградена функция NFC до слушалките, за да се установи
моментална безжична връзка и да се слуша любимата  музика веднага. С вградения си микрофон, моделът слушалки MDR-AS700BT позволява и  да се  отговаря на телефонни повиквания и да се превключва с лекота от телефонни разговори обратно към предпочитаната музика. Тези слушалки държат човек  бодър и енергичен с непрекъснато възпроизвеждане на музика до девет часа.
Моделът безжични, устойчиви на пръски, слушалки MDR-AS700BT от Sony ще се предлага в цяла Европа от края на март 2014г. в два ярки цвята - син и оранжев.

Асоциацията на бизнес клъстерите в България с нов председател



Управителният съвет на Асоциацията на бизнес клъстерите в България (АБК) избра единодушно г-н Илия Левков за председател на Асоциацията.
Изборът на нов председател е с няколко месеца по-рано от края на мандата на досегашния председател – г-н Петър Статев, поради факта, че в края на 2013 г. той е избран за вицепрезидент на Европейския институт по телекомуникационни стандарти (ETSI), както и поради нарастващите му ангажименти, свързани с новата позиция.
Г-н Статев остава в ръководството като член на УС на АБК и ще подпомага дейността на новия председател със своите опит и практически познания за развитие на клъстерите в България, като по този начин ще се запази и приемствеността.
Г-н Левков е настоящ председател на Управителния съвет на Индустриален клъстер Електромобили (ИКЕМ). Предишният му oпит включва управление на различни компании в България. Бил е регионален мениджър на „Спиди“ АД, ръководител офис на Инвестбанк АД. Той е председател на Стопанската камара - Петрич от 2000 г. и член на УС на Регионалната стопанска камара – Благоевград.
Г-н Илия Левков има опит в управление и изпълнение на европейски проекти, бил е регионален координатор по проект по ОПАК. В момента е Председател на Секторен консултативен съвет за сектор Електромобили по проект „Развитие и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите по браншове и региони“, изпълняван от Българска стопанска камара.
Притежава диплома за магистър по индустриален мениджмънт от Университета за национално и световно стопанство, София. Специализирал е Корпоративен мениджмънт в Йокохама, Япония.

Трима от най-сексапилните българи влизат в Dancing Stars



Този сезон на Dancing Stars ще бъде истинска фиеста от сексапилни звезди-холивудската звезда Антон Касабов, дяволития актьор Дарин Ангелов, и горещия Мариан Кюрпанов.
Антон  е свикнал с трудните тренировки - но не и по танци. Той е професионален състезател по таекуондо и има над 40 златни медала от световни, европейски и национални първенства. Антон е и първият българин, който печели злато на международно състезание – на Европейското първенство във Виена. В момента той има собствена школа по таекуондо за деца в САЩ и пристига в България специално за участието си в Dancing Stars. Участвал е в много холивудски продукции, като е заставал рано до рамо и с Джеки Чан в екшън сцени в култовия филм „Час пик”, но за него това ще е едно съвсем ново предизвикателство.Дарин, който обира аплодисментите от театралната сцена, е известен с афинитета си към красивите танцьорки. Чаровника ще поеме предизвикателството да се изправи на сцената на Dancing Stars и да покаже танцовите си умения, придобити, както той сам признава, след дълги тренировки "по дискотеките".
Мариан е най-успешният наш модел със световна кариера. Той се завърна в България миналата година, когато се присъедини към участниците във VIP Brother и нито една дама пред телевизионния екран не остана равнодушна към сексапилният мачо. 
В екипа на шоуто вече вървят залози кой от тримата ще бъде избран за най-секси красавец.
Какви танцови умения ще покажат тримата в Dancing Stars и кои ще бъдат техните професионални треньорки, ще разберем на 11 март от 20.00 часа по Нова.

Световна седмица за борба с глаукомата



По повод Световната седмица за борба с глаукомата, от 9 до 15 март 2014 г.,
в Глаукомния кабинет на Очна клиника на УМБАЛ ,,Александровска” ще се проведат безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде). Направление за офталмолог не се изискват.
Телефонът за записване е: 02/9230 583
------

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Тази година протича под надслов „Да победим невидимата глаукома“!
Заболяването е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Рискът за развитие на глаукома се увеличава с напредването на възрастта, особено след 50 - 60 години. Намаляването на зрението може да се дължи на промени в диоптрите, но може и да е резултат от сериозно очно заболяване - катаракта, макулна дегенерация, глаукома и др.
По данни на Националната глаукомна асоциация, между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата и като социално-значимо заболяване.

 

Кампания на МБАЛ-Бургас насърчава нормалното раждане



Инициативата е първата по рода си в Бургас и предшества Седмицата на уважение към раждането, която се отбелязва в дните от 20 до 27 май


Родилното отделение на МБАЛ-Бургас си е поставило задачата да насърчи нормалното раждане, като провежда първата по рода си кампания в града. До 27 май на жените, избрали да родят нормално, ще бъдат връчвани грамоти от лимитирана серия (общо 100 на брой), в знак на благодарност и уважение за проявеното съдействия, след символични номинации от лекарските екипи. Целта е да останат за спомен на семейството и да покажат на жената, че в нормалното раждане няма нищо притеснително. Аидеята на инициативата е да достигне до младите жени, защото повечето от тях искат да раждат по оперативен път въпреки, че нормалното раждане е по-добрия вариант, защото секциото все пак е вид операция – оставя белег и има следоперативен период на възстановяване.
„Важно е да отбележим, че в акушерството и гинекологията не съществува вариант за оперативно раждане по желание на жената. Не пациентът, а лекарят решава дали то да протече с цезарово сечение или нормално. Първото се избира само, ако има медицински показания. Няма по-добър начин да се ражда, освен както е предопределил Господ – по естествен път. Това е емоционално преживяване, което е неповторимо за майката. В комплект с грамота то се превръща в един добър спомен”, сподели началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев.
По негови думи процентите на оперативните раждания в МБАЛ-Бургас се доближават до тези в университетските болници – между 27% – 28% на година. За изминалата година ражданията в Бургаската болница са 1935, а от началото на 2014г. техният брой е над 450.
Една от първите жени, получила грамота, е Радостина Димитрова от Бургас, която на 1 март ражда първородния си син Иван.
 „За мен тази грамота е стимул за второ дете, което отново ще родя естествено. Държах раждането на Иван да е по нормален път, защото според мен така е най-добре и за мен и за бебето. Болката е само два часа и веднага можеш да вземеш детето в ръце. Съветвам бъдещите майки, ако нямат някакво заболяване, да изберат естествено раждане”, каза Радостина.




Richter представя пролетно-лятната си колекция


Richter предлага перфектен баланс между функционалност и мода, което прави всяка обувка забавна и приятна за носене. Момчетата и момичетата ще добият ново самочувствие с новите комбинации от цветове, и отличително присъствие


Разглеждайки новата колекция на Richter, ще намерите искрящи, живи и свежи цветове. Децата ще бъдат впечатлени и от зелената ябълка, жълтия лимон, кобалтовото синьо, огненото червено и тюркоазеното. Момичетата ще бъдат разглезени от избора на зелено, розово и лавандула. Момчетата ще получат сини тонове, тревно зелено, царевично жълто и оранжево, и така ще се превърнат в център на внимание.
Някои от цветовете са използвани само като акценти в моделите за момчета: в шевовете, в отделни детайли, връзките или апликациите.
Бялото ще има специална роля през новия сезон. Това е водещият цвят в новата колекция, който може да бъде открит във връзките, акцентите на горната част, както и като цвят за цялата горна повърхност на обувките. Цялостното възприятие за колекцията е подсилено от искрящите златни и сребърни цветове.
Моделите, които са частично или напълно изработени от напа и патентована кожа, са много актуални и търсени, което обуславя разширяването на тази продуктова гама. В нея допълнително са включени повече разновидности като перфорации, камуфлаж, ретро излъчване и метал.
Richter буквално се протяга към звездите и черпи вдъхновение от тях за своите разнообразни стилове (блестящи ярки звезди, нитове, кристали и бляскави метални комбинации). Аксесоари като любовни сърца, пеперуди, както и различните други „момичешки“ форми и дизайни, са допълвани от чудесни бродерии с форма на цветя и апликации, които правят обувките много желани за всяко малко момиче.
Основният фокус в колекцията е копирането на модните тенденции при „големите“ и превъплъщаването им във фантастични колекции, подходящи за игра. Предлагането на модели и за пораснали деца означава създаването на колекция, ориентирана към техния стил на живот. В основата на това стои ‘casual’ стилът. Представянето на модни стилове с правилните цветове и материали, и комбинирането им с готини детайли като копчета, ретро отпечатъци и винтидж завършек, ще даде на младите екстравагантно излъчване.
В колекцията за момчета  се казва „довиждане“ на закопчаването с велкро ленти за
размерите над 25. Момчетата стават по-смели и по-стилни с всеки нов сезон, и във все по-голямо съзвучие с модата. Ботушите са заменени с атрактивни, ярки и изчистени кецове и баскетболни обувки, които имат практичен цип от вътрешната страна.
Нараства търсенето на затворени сандали, които са функционални и същевременно чудесни за носене в горещите летни дни.
Richter предлага цялостен набор от обувки с размери в диапазона 17-42. От сандалите на балерината и кецовете до ботите, предлагани изцяло от кожа и Sympatex мембрана за дъждовните дни, а новата колекция е вече налична в онлайн магазина на адрес www.richtershoes.bg.

В последните години християнската традиция на Великденските пости се превърна в мода


Още от древността хората са знаели, че организмът трябва редовно да се почиства от натрупаните с храната токсини и шлаки. Така, както всяка домакиня основно почиства къщата си всяка пролет и есен, нашето тяло също се нуждае от “измитане” на вредните отпадъчни продукти.
В началото на пролетта е най-подходящото време за детоксикация на организма. Токсините са онези отровни вещества, които организмът ни не може да преработи и ги задържа в резултат на стрес или неправилен хранителен режим. Повечето токсини имат бактериален произход. Бактериите излъчват токсини, които им помагат да се борят с имунната система на болния. Много болести се предизвикват именно от токсините. Токсините, а не непременно калориите са и в основата на наднорменото тегло.
Как да постим обаче здравословно, за да не лишим организма си от жизнено важни витамини и минерали?
Голяма част от хората, които се подлагат на 40-дневното въздържание от храни с животински произход, превръщат тестените изделия в основна храна, което обаче не винаги завършва с редуциране на теглото, а най-често резултатът е точно обратен.
По време на постите можете да се храним с всичко, което е от растителен произход- ядки, пресни и сушени плодове, маслини, зеленчуци и варива. Особено подходящи са пресните салати, спанакът, киселецът и копривата. Тестените продукти и хлябът не трябва да са приготвени с яйца и мляко. Алкохолът също се изключва от менюто. Той се замества с натурални сокове, билков чай с мед или просто вода.
Най-лесният и здравословен начин, за да се справим с натрупаните отрови в организма е да комбинираме постите с терапията за детоксикация на Гарабитов, който препоръчва комплекс от упражнения и пиенето на швейцаркия палмов сироп MADAL BAL.
В състава на който влизат 5 вида висококачествени палмови сиропи от югоизточна Азия и сироп от канадски клен "птиче око" екстра "С+". Сиропът съдържа всички необходими съставки, от които се нуждае здравият организъм Комбинацията му с прясно изцеден лимонов сок, лют червен пипер и вода ще ни задържи сити за дълго време, като паралелно с това ще засили метаболизма ни.
Пет години MADAL BAL е част от програмата за детоксикация и подмладяване на организма в център "Гарабитов" в София и в Пловдив. По тази методика се възстановяват телевизионната водеща Ани Салич, олимпийският шампион по борба Армен Назарян и много световни звезди, сред които са Бионсе, Карл Люис, Ашрита Фърмън (човекът с най-голям брой световни екстравагантни и екстремни рекорди), топ-моделът Наоми Кемпбъл и много други.
При правилното провеждане на терапията само за 15 дни организмът е пречистен, в същото време е наситен с полезни вещества и всеки ден се сбогувате с поне 1 излишен кг. Това не можете да си гарантирате, ако просто решите да постите.

Нана, Ути и Нели Атанасова във вихъра на Dancing Stars


Най-бляскавото танцувално шоу в ефира ще се излъчва всеки вторник и четвъртък – от 20.00 часа по Нова. Старт - на 11 март от 20.00 часа по Нова

Трима водещи, любимци от телевизионния екран–Нана, Нели Атанасова и Ути Бъчваров ще се впуснат във вихъра на танца в Dancing Stars. Те ще защитава своята кауза и ще докажат на себе си, че може да се справят и с танците.
Ути се притеснява за стандартните,  но вярва, че латино танците ще бъде неговият стил. Защото е за „весело настроение”, което  създава от малкия екран дълги години и е "гладен за танци", които ще направят живота му по-вкусен. Ути застава на дансинга и като достоен представител на мъжката половина над 100 кг.
„Много сме в България и ще видите, че можем да правим чудеса, вярвам, че ще ме подкрепят”, заключи той.
Проблем с обувките има Нели Атанасова. Тя освен, че радва телевизионните зрители е и бивша гимнастичка. „Цялата съм в рани и се надявам, че ще имам постановка, в която си свалям обувките”, така Нели описа своето най-голямо притеснение на сцената на Dancing Stars. От гимнастиката до танците обаче пътят е дълъг и Нели увери, че полага големи усилия да влезе в ритъма на стандартните и латино танци.
В истинска битка със себе си пък влиза Нана. За нея Dancing Stars е поредното предизвикателство, което ще й докаже, че може да се справи със всичко и дори няма да се спъне. Нана сподели, че е амбициозна и ще успее да се справи на най-бляскавия дансинг този сезон. Изключително добре си пасва и със своя партньор Миро, който „също като мен е луд перфекционист и ме дърпа за косата – нагоре към успеха”.
Дали тримата ще се справят толкова добре в танците, колкото на телевизионния екран и кои са другите участници, които ще се изправят срещу тях, ще видим на 11 март от 20.00 часа по Нова.



Звезди представиха “Зовът на кукувицата” с първата по рода си криминална премиера



Публиката отсъди кой е убиецът на база улики и свидетелски показания



В Champagne Room Art Club актьорите Кирил Ефремов и Йосиф Шамли, текстописецът и певица Гери Турийска, рапърът-политик Ghettoman и рок звездата Тома Здравков вдъхнаха живот на петте най-колоритни персонажи от романа на Робърт Галбрейт-“Зовът на кукувицата”. 
Разследването беше водено от „главен детектив“ Кирил Ефремов, който влезе в ролята на Корморан Страйк (ветеран от войната в Афганистан, наскоро зарязан от годеницата си и принуден да живее в офиса си) и изключително находчивата и интелигентна негова помощничка Робин - Гери Турийска.

В ролите на главни заподозрени се превъплътиха актьорът Йосиф Шамли (Джон Бристоу – адвокат и доведен брат на Лула Ландри), рапърът-политик Ghettoman (Дийби Мак  - рап звезда и бивш престъпник, вманиачен фен на Лула) и рок звездата Тома Здравков (Еван Дъфийлд – рок звезда и приятел на Лула Ландри).
Криминалната история буквално оживя пред гостите, които също бяха въвлечени в разследването. Всеки присъстващ получи уникална улика – цитат от книгата, след което чуха свидетелските показания умело пресъздадени от участниците на сцената. В последствие, докато се наслаждаваха на специалната селекция от британска музика и пунш, присъстващите само разплетоха мистерията около убийството на Лула Ландри и определиха чие алиби е най-неправдоподобно.
Сред гостите на ункалното събитие бяха Биляна Петринска, Камен Алипиев, Ясен Козев, Ваня Щерева, Богдан Русев и много други почитатели на криминалните романи.
Един от присъстващите, разкрил кой е убиецът в разследването си тръгна с новия роман “Зовът на кукувицата” - подарък за добрия нюх от издателство “Колибри”.
----------
„Зовът на кукувицата“ е вълнуващ детективски роман, който потапя читателите в атмосферата на съвременен Лондон, с разнообразните му социални прослойки и живот на високи обороти. Книгата, която се чете на един дъх, проследява изпълненото с неочаквани обрати разследване на смъртта на любимката на Великобритания – моделът Лула Ландри, трагично загинала при подозрителни обстоятелства.
Преводът на българското издание е на Надя Баева.
Робърт Галбрейт e псевдоним на един от най-продаваните автори в света – Джоан Роулинг.
 




Безплатни онлайн консултации с психолог за родители на недоносени деца


От месец март 2014 г.родителите на недоносени деца вече имат възможност да се консултират с психолог чрез онлайн платформа в сайта на фондация „Нашите недоносени деца“ – www.premature-bg.com.
Безплатната услуга на фондацията дава възможност на желаещите да потърсят и намерят различни начини за справяне с трудностите, пред които са изправени. Онлайн платформата за консултация с клиничени психолог е изцяло съобразена с потребностите на родителите и се стреми да ги посрещне:
анонимно и достъпно, без значение от пол, възраст или населено място, в неформална обстановка (от вкъщи), с високи професионализъм и етика, но след предварително записване по имейл-mvidenova@premature-bg.com .
Клиничният психолог Михаела Виденова ще осъществява безплатните консултации всеки четвъртък от 18:30 до 20:00 ч.
Раждането на недоносено бебе или бебе в лошо здраве е огромно изпитание за родителите, а преодоляването му изисква много сила в тежкия момент и често и външна подкрепа.
„Интензивното отделение е атака от мигащи светлини, алармиращи машини, сложен терминологичен език, а живота тече минута за минута. За да оцелееш там, изживявайки невъобразими върхове и спадове в борбата за живот на своето дете, се нуждаеш от невероятна подкрепа." – споделят майките на недоносени деца.
---------
Фондация „Нашите недоносени деца“ (ФННД) е създадена през 2012 година от три майки на недоносени деца. Организацията е изцяло доброволческа и целият екип е лично обвързан с проблема преждевременно раждане  и отглеждане на недоносено дете.Основната мисия на фондацията е да осигури повече информация за родителите, относно състоянието на техните деца, както и да предостави емоционална подкрепа и помощ. Благотворителните инициативи на ФННД подпомагат неонатологичните отделения с животоспасяваща техника, която да гарантира качествено медицинско обслужване на най-малките и уязвими пациенти – новородените.

Пеперуди в парламента



Неизвестен мъж с маска успя да се промъкне в Народното събрания с няколко кутии с пеперуди и пусна красивите създания да полетят в парламента.
Всеки сам за себе си може да тълкува действието – дали символизира, че някой отлита, както отлетяха пеперудите?
Фактът, че шарените насекоми ще загинат след около седмица също може да събуди интерпретации.
Докато властта гледа ту на изток, ту на запад, озовавайки се в географския център на сблъсъка между Русия и Европейския съюз, заради кризата в Украйна, охраната й забрави, че някой всъщност може да иска да взеле в парламента с кутии с неизвестно съдържание.
Охраната на НС може надълго и широко да предполага какво търси човек с кутии с пеперуди в парламента, но това няма значение.
Важното е друго - как е успял да се промъкне неизвестният?
„Не мога ви дам отговор на този въпрос“, каза парламентарната охрана – разбираемо.
Щеше ми се да попитам, а на какво тогава можете да ми дадете отговор по случая, но нямаше нужда от заяждане.
Лошото в ситуацията е, че отговорът щеше да бъде същият, ако в кутията нямаше пеперуди, а нещо друго, което раздвижва въздуха, но по-силно.



Илия Калчев 
Novinite.bg